Molt més que sensors: 5 projectes catalans d’IoT

Barcelona acull aquesta setmana una nova edició de l’IoT Solutions World Congress. Aprofitem l’ocasió per presentar-vos cinc projectes d’empreses catalanes del sector de la Internet de les Coses.

Segons dades de Gartner, el 2020 hi haurà al món 30.000 milions d’objectes connectats. Per dimensionar el que significa aquesta xifra, podem comparar-la amb els 2.500 milions de dispositius amb connexió a Internet del 2009, principalment dispositius mòbils.

I és que malgrat els riscos de seguretat que suposa que pràcticament qualsevol objecte es connecti a la xarxa (només cal veure l’atac mundial i massiu a servidors DNS de la darrera setmana, produït a través de dispositius connectats amb un escàs protocol de seguretat), les possibilitats són gairebé infinites.

A continuació presentem una selecció de startups que formen part del clúster català IoT Catalan Alliance i que són una petita mostra del potencial d’innovació d’aquest àmbit.

Roomonitor: controlant el soroll dels pisos turístics

La convivència dels usuaris de pisos turístics i els veïns s’està convertint en un problema a ciutats amb tants visitants com Barcelona. I encara que el propietari tingui voluntat de solucionar-ho, sovint no és fàcil que se n’assabenti.

Una solució pot ser el sensor Roomonitor, un sistema que a més de monitorar a temps real el soroll d’un habitatge, truca automàticament i de manera autònoma al propietari en cas de superar els límits sonors permesos per tal que pugui posar-hi solució. A més, i en el cas que no pugui desplaçar-se al pis, el servei envia un recepcionista propi.

De moment ja han arribat a un acord amb l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), que n’impulsarà la instal·lació.

IoT_2016_1

Trash Track: seguint el cicle dels residus

Obtenir dades obertes sobre el reciclatge que serveixin per divulgar entre la ciutadania el cicle de vida de les escombraries. Aquest és un dels objectius del dispositiu de seguiment de residus Trash Track, que ha desenvolupat la consultora IoT Partners. La solució tècnica d’aquests sensors es basa en antenes de llarg abast i baixa freqüència que, a més de tenir un baix cost, consumeixen molt poca energia.

Desenvolupat amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya i Ecoembes, el projecte ha comptat en la fase de proves amb la participació de la farmacèutica Ferrer, interessada a obtenir la traçabilitat d’alguns dels residus industrials que genera.

IoT_2016_3

Urbiotica: sitges de gra que avisen quan són buits

En les grans explotacions agràries, la gestió dels dipòsits de gra per als animals s’ha confiat tradicionalment a la inspecció visual humana, en un procés que a més de ser lent, resulta ineficient i molt costós. És per això que l’automatització que facilita l’Internet de les coses pot suposar un abans i un després.

L’empresa, Urbiotica, especialitzada fins ara en solucions de pàrquing intel·ligent i de monitoratge del so, està en ple procés de desenvolupament d’un sistema de sensors que avisen en temps real del nivell de pinso disponible, i que per tant permeten optimitzar tan les rutes de recollida/emplenat com la gestió de les comandes.

IoT_2016_2

Watabitt: “transformant watts en bits”

Malgrat l’evident dependència que tenim de l’energia elèctrica, i el cost elevat que suposa, el cert és que hi ha molt camí a recórrer en l’àmbit de l’eficiència energètica. I per prendre decisions d’estalvi resulta imprescindible una anàlisi previ, és a dir recopilar dades fiables i actualitzades de com, quan i per a què es destina la despesa en electricitat.

Solucions com la plataforma de gestió energètica Watabitt faciliten l’accés de dades a temps real per poder prendre decisions de manera ràpida i efectiva. A més, i amb l’objectiu que la plataforma sigui més segura, accessible i adaptable a qualsevol projecte, s’han unita a una altra empresa catalana, iLimit, especialitzada en solucions cloud.

eKauri: teleassistència intel·ligent

Els sensors intel·ligents i connectats també poden ser molt útils a nivell domèstic. Un exemple és el projecte eKauri d’Eurecat. Aquesta plataforma de teleassistència ofereix monitoratge no invasiu les 24 hores del dia per a persones en circumstàncies especials (per aïllament, per edat, per discapacitat, etc.).

Així, mitjançant sensors de moviment, de temperatura, de lluminositat, d’obertura de portes, de consum elèctric i de detecció de gas o fum, el sistema comunica automàticament emergències a distància, i els familiars o cuidadors també poden consultar a temps real que no hi ha cap situació fora de l’habitual.

A més, la solució busca ser el més econòmica possible, i per això utilitza Raspberry Pi, l’ordinador de baix cost i totalment configurable.

IoT_2016_4