Sónar+D + Barcelona Supercomputing Center: jugant amb la nostra petjada digital

Els smartphones, els objectes connectats i els wearables són una creixent font de dades sobre el nostre dia a dia digital. Per demostrar-ho el Sónar+D va aliar-se l’any passat amb el Barcelona Supercomputing Center amb “Sabem el que vas fer a l’últim Sónar”. Us presentem les conclusions d’aquest experiment col·lectiu i us expliquem l’innovador repte de l’edició d’aquest any.

Big data i superordinadors: el repte de processar les dades

Més enllà del debat al voltant de la seguretat i la privacitat, el gran repte de la constant petjada digital que deixem a través dels dispositius mòbils és el seu processament. La disciplina encarregada d’aquesta tasca és el big data, que vam poder conèixer a fons l’any 2014 a l’espectacular exposició del CCCB “Big Bang Data”.

Sonar_BSC_1

A nivell tecnològic, aquest processament necessita d’una potència i velocitat de computació només a l’abast d’infraestructures tecnològiques com la del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i el superordinador Mare Nostrum.

I és per això que l’experiment “Sabem el que vas fer a l’últim Sónar” impulsat pel Sónar+D (el congrés internacional de cultura digital i tecnologies creatives paral·lel al festival de música), va comptar amb la participació d’una de les institucions científiques més prestigioses de Catalunya.

Un experiment tan ambiciós com inquietant

El repte de “Sabem el que vas fer a l’últim Sónar” era explicar d’una manera visual i el més detallada possible el comportament dels més de 100.000 assistents al festival de música electrònica.

Per aconseguir-ho, una xarxa de 12 sensors va capturar els moviments d’un escenari a un altre dels visitants del Sónar Dia que portaven el wi-fi connectat als seus smartphones. Evidentment les dades recollides eren totalment anònimes, ja que de fet els sensors només podien accedir a l’adreça MAC dels dispositius (la matrícula digital) i al seu geoposicionament.

Sonar_BSC_2

En total es van recopilar prop de 300 milions de punts, i el Mare Nostrum va ser l’encarregat de processar-les. Els primers resultats, presentats el passat mes de febrer, ofereixen dades ben curioses:

  • El 40% dels assistents portaven l’opció de wi-fi activada al seu dispositiu (independentment d’estar o no connectats a una xarxa concreta).
  • Els usuaris de mòbils Android arribaven al festival a primera hora i s’hi quedaven més estona, mentre que els d’iPhone no feien acte de presència fins les 17h.
  • Les dades han permès establir 3 grans grups d’assistents: els que busquen les propostes més experimentals, els que no es perden ni un concert i els que només van a veure els músics i grups més coneguts.
  • Evidentment, també és possible conèixer amb precisió els artistes de més èxit: Felix Dickinson va ser el que va aplegar més públic i Squarepusher el que va comptar amb seguidors més fidels (més estàtics).

A més, si vàreu ser al Sónar 2015 i teniu curiositat per conèixer els vostres moviments, només heu d’introduir l’adreça MAC del vostre dispositiu mòbil al web del projecte, una espectacular plataforma interactiva creada pel grup de visualització científica del BSC.

 “Algorritme” musical: l’experiment del 2016

L’aliança entre el Barcelona Supercomputing Center i el Sónar+D no s’atura. En l’edició d’aquest any ens proposen “Algorritme”, un nou experiment col·lectiu que consistirà en la creació d’una peça musical gràcies a la intel·ligència artificial.

Durant el festival es recolliran dos tipus d’inputs dels visitants a l’stand del BSC al Market Lab: d’una banda els seus gestos, mitjançant un sensor de reconeixement de moviments; i d’altra banda les seves opinions.

Paral·lelament s’aniran processant en temps real aquestes dades aparentment inconnexes i irrellevants seguint un algoritme d’intel·ligència artificial i gràcies a la potència de processament del Mare Nostrum.

El resultat serà una composició musical viva que anirà evolucionant constantment i que es podrà escoltar i visualitzar en diverses connexions en directe.

Ho seguirem per explicar-vos en un proper post les conclusions d’aquest experiment.

follow us in feedly