Torna a dalt

Reinventant les exposicions: casos d’èxit de mostres virtuals

Reinventant les exposicions: casos d’èxit de mostres virtuals

Els museus i les entitats culturals estan desenvolupant nous models de digitalització de la seva programació. Una tendència que va molt més enllà de la pandèmia.

Exposicions virtuals als museus

Virtualitzar per obrir l'exposició a nous públics

Connectar amb una audiència que ara mateix té limitacions de mobilitat i de seguretat per visitar els museus. Aquesta ha estat la resposta immediata a la pandèmia que ha accelerat els processos de virtualització de les exposicions a tot el món, però no només això. Les exposicions virtuals són ara mateix una tendència global instaurada que obre nou model de relació entre els museus i la ciutadania per arribar a públics que mai no haurien trepitjat les sales.

Parlem de públics de perfil molt divers, que han de ser seduïts per noves fórmules creatives al voltant de les exposicions. Públics que volen experimentar, participar, interactuar i fins i tot co-crear els continguts expositius.

Aquest és el repte de les exposicions on-line: crear una experiència digital inspiradora, accessible i amb entitat pròpia. És a dir, que més enllà potenciar i enriquir la visita presencial (vincle on-off), sigui un producte digital natiu i sostenible en el temps per connectar amb aquesta nova audiència global.

Però, com dissenyar una estratègia de virtualització d’exposicions a llarg termini?

Sigui quin sigui el format escollit serà necessari treballar una conceptualització acurada del model de virtualització  i dissenyar una oferta de continguts  innovadora i eficaç que impliqui als usuaris de noves maneres.

3 consells per virtualitzar una exposició

L’usuari és el protagonista

L’objectiu final de virtualitzar una exposició és oferir una experiència única a l’usuari, per això aquest es converteix en el verdader protagonista. És important conèixer a qui va dirigida la mostra virtual: és una experiència per estudiants? Quin nivell tecnològic té el target de la mostra? La resposta a preguntes com aquestes determinaran quin és el canal i quin tipus de contingut.

El canal si que importa

Les eines digitals ofereixen ara mateix un ampli espectre de possibilitats. Des de recorreguts de Google Arts & Culture, visites virtuals o de live content, a microsites interactius, aplicacions o experiències de realitat virtual. La selecció dels canals i sobretot l’experiència multicanal que puguem oferir serà clau per aconseguir l’èxit de l’exposició.

No reproduir l’exposició física

Tot i que a primera vista sembla que sigui el moviment natural, els resultats poden no ser positius. S’ha de tenir en compte que, al final, l’usuari utilitzarà un dispositiu de la mida d’un mòbil o d’un ordinador i això pot generar una mala experiència (problemes en la resolució de la imatge, la pèrdua de l’escala, etc.). La transició de físic a virtual, ha de ser un procés organitzat i pensat en base a com l’usuari percebrà la mostra.

Casos d'èxit en exposicions virtuals

A continuació us deixem alguns dels millors exemples d’exposicions virtuals que estan desenvolupant institucions culturals de tot el món.

Visites virtuals en 360º

Amb les visites virtuals en 360º, els museus i centres culturals poden anar un pas més enllà en la virtualització d’exposicions. Permetre als usuaris recorre les sales o espais des de casa i a la seva voluntat, a través de qualsevol dispositiu és, actualment, un factor de posicionament. Amb aquest tipus d’eines, l’exposició pot arribar a qualsevol punt geogràfic i target, però destaquem en especial l’educatiu, ja que les interaccions des de l’aula poden ser múltiples.

Webs i microsites

Les exposicions virtuals permeten superar les barreres físiques entre l’espectador i el museu o centre cultural. A través de webs o microsites, promouen l’apropament i fidelització, i amplia la franja de públic amb el que interactuar. Són una oportunitat única no només d’arribar a més públic a través dels canals digitals, sinó també com a incentiu d’apropar-los de forma presencial.

Experiències de realitat augmentada

La realitat augmentada (RA) dona vida a exposicions normalment estàtiques, creant una tercera dimensió. No només mitjançant ulleres de realitat virtual, sinó que també a través d’aplicacions o col·laboracions amb aquestes. Amb la RA s’ofereix una experiència diferent, interactiva  i d’immersió total a una exposició.

Per saber què està passant a Iuris.doc...

No et perdis les nostres històries!

Idees, projectes, tendències, esdeveniments...

Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia.

He llegit i accepto les condicions de l'avís legal

Els informem que, d'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 General de Protecció de Dades, posem a la seva disposició la següent informació: El responsable del tractament de les seves dades és Iuris.doc, SL, amb CIF: B61857280 i domicili a Barcelona, ​​Av. Diagonal, 340-348 - CP 08013. L'informem que tractarem la informació que vostè ens faciliti amb la finalitat de remetre-li comunicacions d'acord als seus interessos i enviar-li les nostres newsletters. Les dades personals proporcionades es conservaran mentre vostè no sol·liciti la seva supressió. No comunicarem les seves dades. L'informem que vostè té dret a accedir a les seves dades personals, així com a sol·licitar la rectificació de les dades inexactes o, si escau, sol·licitar la seva supressió quan, entre d'altres motius, les dades ja no siguin necessàries per als fins per les que varen ser recollides. En determinades circumstàncies, vostè podrà oposar-se o sol·licitar la limitació del tractament de les seves dades, en aquest cas únicament les conservarem per motius legítims imperiosos, o l'exercici o la defensa de possibles reclamacions. La base legal per al tractament de les seves dades és el consentiment atorgat en clicar la casella d'acceptació al final d'aquest formulari.  

Hola: benvingut a Iuris.doc!

 

Moltes gràcies per seguir-nos.