Smart cities: les TIC, al servei de les persones

El passat 17 d’octubre vam assistir a la segona edició de la Jornada #èTIC, organitzada per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, en la que es va parlar sobre la necessitat de pensar el model de ciutat que es vol abans d’implementar les tecnologies que permeten ser una smart city.

blog1

És a dir, no  totes les tecnologies que estan disponibles tenen perquè aplicar-se sempre a tot arreu. En paraules de l’arquitecta i Doctora en Ciències Socials Susana Finquelievich durant l’#èTIC, “les ciutats intel·ligents són aquelles que fan servir la millor tecnologia per als seus ciutadans”.

En aquest sentit, i a quinze dies d’una nova edició de l’Smart City Expo World Congress, repassem algunes de les que poden ser les millors tecnologies per als ciutadans de Barcelona:

Semàfors intel·ligents

Aquesta és, de fet, una de les idees participants a l’SmartCAT Challenge. Mitjançant sensors i amb l’ajuda del Big Data, es creen patrons de comportament dels vehicles per a facilitar-ne la circulació i evitar al màxim les retencions, amb l’estalvi de combustible i el descens de la contaminació que això comporta. A més, tal i com explicàvem a l’última entrada, es poden crear corredors lliures per a vehicles d’emergències.

blog2

Enllumenat anticontaminació

Un dels grans problemes que tenen les ciutats és la contaminació lumínica que provoquen els enllumenats públics i que fa que els que hi vivim, al·lucinem amb el cel estrellat que es veu a la natura. Amb aquesta tecnologia es poden instal·lar fanals que només s’encenguin quan hi passa algú.

La ciutat, al mòbil

Imagina una app que et permet demanar plaça en una escola pública, pagar els impostos municipals o que t’avisa de l’oferta cultural o dels talls dels carrers prop de casa teva per la cursa popular del barri. Hi ha ciutats com Tel Aviv, a Israel, o Palo Alto, als EUA, que ja ha creat aplicacions similars.

Si a més, també es fa servir la tecnologia beacon, es pot aconseguir que els ciutadans tinguin tota la informació pràctica que els cal en concerts, esdeveniments esportius o quan van al mercat a comprar.

Aquestes són només algunes de les idees que hi ha al mercat i que Barcelona podria adoptar per aconseguir ser un lloc més sostenible i amable amb els seus habitants, és a dir, sigui una ciutat molt més smart.