Realitat virtual i patrimoni en 5 exemples

T’imagines passejant per una ciutat ibèrica de fa 2.000 anys? Saps que pots trobar-te amb Antoni Gaudí al seu taller? La realitat virtual, que està aconseguint tan bons resultats en el camp dels videojocs, ja ha arribat al patrimoni. A l’última edició del Forum TurisTIC se’n van presentar alguns exemples destacables. I és que les experiències immersives poden ser una fórmula molt atractiva per interpretar el passat.

Fins ara, ja havíem experimentat les possibilitats dels continguts enriquits amb els vídeos en directe i les apps de realitat augmentadaLa realitat virtual és un pas més. Amb els darrers models d’ulleres de VR es combina una potència de computació que semblava impossible no fa gaires anys amb noves tècniques òptiques, sistemes d’àudio envoltant, sensors de moviment i fins i tot guants que simulen el tacte i permeten interactuar. Tot això amb gràfics i vídeos que ofereixen una recreació tridimensional i hiperrealista dels monuments en 360º.

El resultat: una experiència immersiva espectacular que permet posar en pràctica  noves tècniques narratives. Segurament videojoc, cinema i patrimoni estan més enllaçats que mai. Entreteniment i rigor a parts iguals.

En realitat, avui dia en són poques les experiències en realitat virtual vinculades al patrimoni. És un producte costós i que encara no és d’ús massiu. Tot i així la RV ha arribat per quedar-se com s’ha demostrat en l’últim Mobile World Congress. I aquesta és una bona inversió de futur.

Realitat_virtual_i_patrimoni_1

Per demostrar-ho, hem seleccionat cinc exemples de com aplicar la RV al patrimoni:

1) Ullastret 3D

El projecte -desenvolupat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, l’Obra Social “la Caixa” i amb l’assessorament arqueològic del MAC-Ullastret– situa el visitant dins d’Ullastret al 250 aC. S’ha fet una reconstrucció volumètrica detallada de tota la ciutat ibèrica utilitzant eines pròpies dels videojocs.

De moment hi ha una primera experiència disponible per a ulleres HTC Vive que ja s’ha pogut veure en els congressos 2016 Cultures o el Fòrum TurisTIC (on la vam poder provar). Aquest estiu està previst instal·lar una sala immersiva al jaciment per testejar-ho amb els visitants.

2 )The Gaudí Exhibition Center

El Museu Diocesà de Barcelona ofereix amb l’exposició Passejant amb Gaudí un espectacular recorregut per l’univers del genial arquitecte amb amb vídeos en 180º, hologrames i una aplicació de realitat virtual amb ulleres Samsung Gear on es veu Gaudí treballant a la Cripta de la Colònia Güell.

3) Dreams of Dalí

Els visitants de l’exposició Disney and Dali: Architects of the Imagination del Salvador Dali Museum de Saint Petersburg (EUA) poden viure una experiència immersiva per l’interior d’una de les pintures de l’artista surrealista (Reminiscència arqueològica de l’Angelus de Millet). Aquest és el vídeo de presentació del que hi poden trobar.

4) Monestir de Santo Domingo de Silos

En aquesta virtualització a temps real del monestir de Burgos és possible interactuar amb l’entorn, apropant quadres, agafant partitures per escoltar-les o fins i tot simular una visita nocturna a la llum d’una espelma.

5) Google Expeditions

Més de 5.000 estudiants han pogut passejar per dins del Palau de Buckingham o pel Machu Picchu amb aquesta aplicació per a escoles. De moment hi ha disponibles gairebé 100 visites guiades amb realitat virtual per monuments i espais naturals habitualment inaccessibles. Funciona amb  les ulleres Google Cardobard i és compatible amb el sistema operatiu Android, cosa que abarateix molt els costos i obre una via cap a la democratització de la realitat virtual.