Pot un ordinador crear una peça musical com si fos humà?

El passat mes de juny ens fèiem ressò del nou experiment d’intel·ligència artificial impulsat pel Sónar+D i el Barcelona Supercomputing Center. Quin va ser el resultat de l’AlgorRitme?

El grup de visualització científica del Barcelona Supercomputing Center (BSC VIZ) va posar en marxa una nova iniciativa innovadora durant la darrera edició del Sonar+D, l’esdeveniment per a professionals paral·lel al Festival Sónar. Els protagonistes van ser la música i els algoritmes informàtics.

Les màquines ens continuen necessitant

Durant els dos dies del Sonar+D, i gràcies al processament del superordinador Mare Nostrum, la intel·ligència artificial d’AlgorRitme va anar creant composicions musicals aleatòries. Paral·lelament els assistents de l’estand del BSC al Market Lab van poder crear les seves pròpies melodies mitjançant gestos i, alhora, votar quins dels temes havien de ser inclosos en el procés d’aprenentatge de l’AlgorRitme.

Imitant el processament de dades neuronal

Post_Algorritme_2

A partir d’aquesta tria, l’algoritme va tornar a processar les dades per generar noves composicions.

Per a fer-ho, va utilitzar xarxes neuronals artificials, un patró que intenta que les màquines imitin el funcionament del sistema neuronal biològic. L’objectiu era que la màquina endevinés la següent nota més probable a partir d’una seqüència donada. I d’aquesta manera la composició final podia ser el més “humana” possible.

El resultat dels dos dies d’experiment es pot escoltar a la plataforma SoundCloud:

Més enllà de gustos musicals, resulta inquietant cap on avança la intel·ligència artificial.

I gràcies la genial fusió d’innovació i bogeria del Sonar+D i lel BSC, ara sabem que el proper èxit musical pot ser obra del Mare Nostrum

Post_Algorritme_2_2