Feddly i Digg Reader: dues alternatives per superar el tancament de Google Reader

En el seu afany per reordenar els seus serveis,  el passat 1 de juliol Google va tancar Google Reader, el seu lector i agregador de feeds RSS.

Deixant de banda que les argumentacions d’aquesta decisió són molt discutibles (escàs número d’usuaris per resultar rentable i problemes amb la privacitat dels usuaris), els usuaris que des de fa vuit anys utilitzàvem diàriament aquesta eina per seguir blogs i notícies dels nostres temes preferits d’una manera més organitzada, sistemàtica, vam entrar en pànic. Com seguiríem a partir d’ara els nostres feeds?

Tranquils: des del mateix anunci del tancament de Google Reader han aparegut amb gran rapidesa, oportunisme i intel·ligència diversos serveis disposats a ocupar el seu tron. N’hem provat alguns, centrant-nos en les que es poden utilitzar des d’un navegador web sense necessitat d’instal·lar cap aplicació, i us presentem els dos que considerem com a millors alternatives.

Feedly: una alternativa potent i més visual

Feddly és el lector de feeds que més recomanem. Si sou previsors i vau fer una còpia de la informació de les vostres subscripcions exportant les dades amb Google Takeout, la importació cap a Feedly és molt senzilla, i es manté tant l’organització per carpetes com el disseny inicial, molt similar a Google Reader. Així doncs, la transició no resulta gens traumàtica i el canvi resulta molt còmode.

Què ens aporta Feedly de diferent al lector de feeds de Google? D’entrada, la possibilitat de configuració de plantilles de visualització molt més visuals, menys fredes. Tot i que l’encert en les imatges mostrades en cada post és bastant discutible (un problema bastant generalitzat quan accedim a notícies sense imatges de pàgines i blogs amb molta publicitat), en general la combinació entre minimalisme i disseny modern és molt atractiva.

En segon lloc, permet afegir nous blogs i pàgines a seguir amb pocs clics, i també ofereix una llista de llocs web recomanats classificats per temàtica i per idioma. Pel que fa a les possibilitats que ofereix per compartir socialment, de moment no s’hi troben a faltar cap de les principals opcions, i destaquen característiques pròpies com l’etiquetatge (per classificar fàcilment els continguts als quals volem accedir més fàcilment) i l’opció de guardar articles per llegir més tard (Saved for later).

Finalment, altres avantatges de Feedly són l’accés des de múltiples navegadors, l’existència d’apps mòbils per a i0S i Android, perfectament adaptades a les pantalles tàctils, així com la sincronització de la nostra activitat mitjançant tecnologia cloud, per facilitar el pas d’una aplicació a una altra.

Digg Reader: més senzill i molt semblant a Google Reader

La segona opció, també molt recomanable, és Digg Reader, que és l’evolució natural de la coneguda plataforma de valoració i difusió de continguts web (que va servir d’inspiració a l’espanyol Menéame).

D’entrada, també és molt similar a Google Reader, respectant les carpetes importades, però té una configuració més simple i encara menys carregada que Feedly. No té tantes opcions de visualització com Feedly, però agradarà més als que prefereixen més netedat en el disseny web.

Tot i que de moment disposa de menys opcions per a la compartició dels continguts a les xarxes socials (només Facebook i Twitter a la versió web), ofereix algunes característiques molt útils com les pestanyes “Popular” (que reuneix els continguts més vistos) i “Saved” (recopila en un llistat els continguts que volem guardar). També disposa de “dreceres” de teclat que faciliten molt la navegació.

En general es nota que Digg s’ha afegit tard a la lluita dels lectors de feeds. És evident que està més “verd” que Feedly, però també disposa de grans aplicacions per a dispositius mòbils i va afegint opcions i funcionalitats amb gran rapidesa.

Algunes conclusions i una recomanació final

La veritat és que, un cop provats aquests serveis d’RSS, es fa difícil quedar-se amb un. Els dos comparteixen funcionalitats, però també tenen opcions que els diferencien i algunes mancances, com la impossibilitat de poder cercar entre els nostres feeds.

Si no éreu usuaris de Google Reader, i el concepte RSS us sona a “xino”, però teniu la sensació que us perdeu davant la infinitat de notícies i continguts web que resulten impossible de gestionar i assimilar, us recomanem començar amb alguna d’aquestes aplicacions.

Només heu d’afegir llocs web i blogs a partir dels vostres interessos, classificar-los per temes, i accedireu de manera ordenada i unificada a tota mena de continguts que, a Facebook o Twitter tenen una “vida” més efímera. I per a un ús més professional i/o empresarial, també són una gran opció per seguir les principals novetats del vostre sector.