Comunicació 2.0 amb valor social: l’exemple del Gran Recapte

Des de fa uns mesos des de Iurisdoc hem col·laborat, de forma desinteressada, amb el Gran Recapte d’Aliments donant suport i assessorament en la comunicació 2.0 de la campanya. Han estat uns mesos de feina molt gratificants i estem molt satisfets d’haver posat el nostre granet de sorra en aquesta iniciativa solidària però, sobretot, haver-ho fet des del nostre hàbitat natural, el món digital.

Les organitzacions del tercer sector cada cop més estan presents a les xarxes socials on busquen, majoritàriament, la possibilitat de difondre els seus projectes amb l’objectiu d’aconseguir nous suports i crear comunitat.

La immediatesa, la possibilitat d’implicar els ciutadans en la difusió dels missatges, la comunicació directa i segmentada, la monitorització dels resultats i el seu baix cost han convertit aquestes eines en perfectes aliats de les entitats socials. Exemples com el del Gran Recapte demostren que es pot fer una bona comunicació amb poc pressupost aprofitant els recursos que ofereixen els social media.

La campanya del Banc dels Aliments ha batut rècords. En primer lloc pels 3.634.000 quilos d’aliments recollits, però també perquè ha aconseguit una gran participació a les xarxes socials.

Tant els perfils de Facebook i Twitter del Gran Recapte, com del Banc dels Aliments Barcelona han superat els 1.000 nous seguidors des de l’inici de la campanya, al mes de setembre. I els vídeos promocionals penjats a Youtube han rebut més de 7.000 visualitzacions.

Però no només això, s’han fet retransmissions en directe via Twitter d’esdeveniments importants de la campanya àmpliament seguits. També s’ha engegat una iniciativa a Instagram per crear comunitat. Es demanava als voluntaris del Gran Recapte que pengessin una fotografia pròpia amb l’etiqueta #murvoluntaris per crear un gran mosaic virtual de les persones implicades en la campanya. A hores d’ara, la proposta té gairebé 300 publicacions.

Ja són moltes les entitats del Tercer Sector que aposten pel poder mobilitzador de les xarxes socials. Actualment la cultura col·laborativa passa directament per internet, que connecta persones, idees i causes. Des de Iurisdoc ha estat un plaer participar en aquesta iniciativa solidària i n’estem orgullosos dels resultats.

Acabem amb dues originals maneres de resumir el #granrecapte2013: unes fotografies panoràmiques del fotògraf Xavier Roma i un time-lapse, de Gigaphoto Agency.