C.I de Google, al servei de la cultura i la història

Petites i grans històries, personatges o esdeveniments que han marcat el segle XX. El Cultural Institute de Google ens ofereix una experiència en línia on imatges, vídeos, manuscrits i documents passen per davant nostre com un llibre obert, mostrant-nos el retrat cultural i social d’una època i el perquè dels esdeveniments de la història més recent.

El Cultural Institute explica el nazisme amb imatges d’Anna Frank, de l’heroi polonès Jan Karski o amb manuscrits que relaten la història d’amor entre dos presoners fugats d’Auschwitz.
Repassa amb imatges i vídeos la vida de Nelson Mandela del captiveri a la llibertat, i la lluita contra l’Apartheid.
Ens permet passejar per galeries que retraten la Dolce Vita italiana (societat, economia, consum i religió d’un país decorat pels platós de Cineccità i amb protagonistes com Sofia Loren i Fellini).
Ens mostra la Guerra Civil Espanyola, la coronació de la Reina Isabel II d’Anglaterra, el maig del 68, la caiguda del mur de Berlín… a través d’una línia del temps gràfica i visual que facilita el viatge interactiu de l’usuari, el qual pot navegar transversalment pels esdeveniments, d’una dècada a una altra.

Aquesta nova plataforma de consulta online creada per Google, ha comptat amb la col·laboració d’institucions com l’Auschwitz-Birkenau State Museum, The Bancroft Library, Getty Images, Istituto Luce Cinecittà o Smithsonian Freer|Sackler, entre molts altres.

El millor: 
les opcions que ofereix el portal per visualitzar la informació (per dècada, per temàtica relacionada, a tota pantalla, en mosaic…) i la qualitat dels formats audiovisuals, documents i manuscrits consultables.

El pitjor: que abans del segle XIX no existia la fotografia. Per sort, Google també compta amb l’Art Project que ens permet visualitzar les col·leccions pictòriques de molts museus de tot el món, entre els quals hi trobareu el MNAC.