8 apps de la Barcelona ‘smart’

Més enllà de la moda que ho converteix tot en “smart” o “intel·ligent”, tant a Barcelona com a Catalunya s’estan desplegant interessants estratègies que tenen com a objectiu comú la posada en marxa de solucions innovadores per a una gestió més efectiva i útil dels serveis i recursos públics (d’aquí l’adjectiu “intel·ligent). Moltes d’aquestes iniciatives compten amb la complicitat i la participació activa (i també passiva) dels ciutadans, principalment a través dels seus dispositius mòbils i les dades que aquests proporcionen.

Com a exemple proper d’aquestes iniciatives, a continuació us oferim una selecció de 8 apps “smart” gratuïtes que ja podeu utilitzar si viviu a Barcelona.

El transport públic en temps real…i amb gamificació!

Si el Bicing forma part del vostre dia a dia, segurament ja coneixeu i utilitzeu l’app que localitza les estacions amb aparcaments o bicicletes disponibles i que són més a prop. Tot i que és un servei consolidat, us recomanem que proveu les novetats de la darrera actualització. Ara, si us identifiqueu com a usuari, podeu comprovar també des del mòbil si s’ha fet l’ancoratge correctament i consultar a temps real les vostres estadístiques d’ús (distància, desnivell, calories, CO2 estalviat, etc). A més, i per motivar en l’ús del Bicing, incorpora la gamificació, convidant-vos a participar en reptes i acumular punts que podran bescanviar-se per regals.

apps_bcn_smart_1

Si en canvi us moveu principalment en metro, bus o tram, heu de provar Moovit, que uneix algunes de les funcionalitats que altres apps ofereixen per separat: navegació per mapes, creació de rutes i sobretot informació a temps reals de l’arribada a les parades o d’incidències a la xarxa de transport públic. També està disponible per a altres ciutats (actualment més de 600 de 55 països).

Participació ciutadana des del mòbil

Encara hi ha molt camí a fer en l’àmbit de la participació ciutadana, però la popularització de les noves tecnologies i el potencial dels smartphones ha facilitat la creació de noves eines de comunicació amb l’administració més properes i amigables. Si viviu a Barcelona, per exemple, podeu conèixer les polítiques municipals i opinar-ne a través de l’aplicació Govern Obert, que també vol ser un instrument que facilita la participació en els processos oberts.

Com a complement, també existeix la Bústia Ciutadana, una app més pràctica, més per al dia a dia. Permet informar d’incidències en equipaments públics i mobiliari urbà adjuntant fotografies fetes des del mòbil. A més, un cop enviada la incidència l’aplicació permet fer-ne el seguiment fins a la seva solució.

Apps per redescobrir la ciutat

Botigues històriques, façanes amb intervencions originals, elements urbans singulars… Si teniu un esperit curiós, no podeu deixar de provar l’app Bcn Paisatge. Fins i tot sense tenir connexió a Internet, us permet descobrir racons de Barcelona curiosos i desconeguts.

Si el que voleu és fer un viatge al passat, concretament a l’època romana, us convidem a instal·lar-vos Barcino 3D, que proposa un passeig aeri i pels carrers en 3D, una comparació amb la Barcelona actual i molta informació geolocalitzada. És espectacular, això sí no és apta per a dispositius poc potents.

apps_bcn_smart_3

Biblioteques i la família, a la butxaca!

La xarxa de Biblioteques de Barcelona organitza desenes d’activitats cada dia. Per estar al cas de totes i sobretot les que estiguin més a prop nostre, l’app BibliosBCN és molt pràctica, i amb informació actualitzada i geolocalitzada.

Si el que necessiteu és comunicar-vos i saber on són en tot moment on són els vostres fills, us recomanem dondeEsta Family, que situa en un mapa privat la seva localització en temps reals i que permet als fills enviar avisos predeterminats als seus pares per comunicar-los, per exemple, que ja els poden passar a recollir. En la seva versió de pagament també inclou funcions que avisen d’incidències o ubicacions no habituals.

Voleu conèixer altres aplicacions? En trobeu a faltar alguna? Aquestes recomanacions només són un petit tast de tot el que podeu trobar al web Apps4Bcn, un ampli recull d’apps (corporatives i desenvolupades per empreses d’aquí i d’arreu) vinculades a la ciutat.