Torna a dalt

Rosor Foret: La veu té molts matisos, moltes possibilitats, és un instrument poderós

“ Rosor Foret: La veu té molts matisos, moltes possibilitats, és un instrument poderós ”

Rosor Foret gravant una peça d'àudio en un estudi

Rosor Foret és tota una professional en el món de l’àudio. Locutora homologada per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), està llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i postgraduada en Locució a l’IDEC (UPF). La seva formació també s’ha complementat amb diversos cursos d’interpretació i treball sobre la veu en centres reconeguts internacionalment, com l’EÒLIA. A més, compta amb una àmplia experiència en el sector i està especialitzada en narracions infantils, corporatius i publicitat.

Com a locutora, col·labora habitualment amb el programa 30 Minuts de TV3, La Xarxa, Storytel o Spotify i treballa per a estudis i agències nacionals i internacionals.

Com a docent, ha impartit classes en el Postgrau de Locució en Ràdio i Televisió de l’IDEC, ha treballat en el departament de Música de Gestmusic, com a periodista a Betevé i com a responsable de comunicació de la Fundació Setba de Barcelona.

L’any 2015 va impulsar el projecte Locutors Catalans, el primer banc de veus online en llengua catalana. El Banc ofereix un servei de locució per a empreses del sector cultural, turístic i audiovisual.

Avui ens explica com és el món de l’àudio i, en especial, com el viu una professional com ella.

 

Per què vas triar el camí de la locució?

Doncs va ser completament casual. Treballava a BTV (ara Betevé) i vam fer un parell de cursos de locució. Se’m donava bé, així que de darrere la càmera em van anar empenyent endavant, per posar cara i veu a les notícies. Em va agradar, per això vaig decidir fer un postgrau de locució i doblatge a l’IDEC-UPF. I a partir d’aquí, he anat fent feina de formigueta i m’he anat obrint camí en aquest món apassionant i difícil.

Quines qualitats ha de tenir una veu per produir podcasts o qualsevol altre contingut d’àudio online?

Hi ha veus que són boniques “de naixement”, això o es té o no, però totes es poden treballar. Des del meu punt de vista és més important cuidar-la, tenir una bona  tècnica, l’aparell fonador tonificat, una bona dicció i coneixements de l’ofici, que no pas una veu espectacular. Tot i que és la nostra carta de presentació i si agrada a l’oïda tens moltes més portes obertes, això no es pot negar.

Què és el més important a l’hora de gravar aquest tipus de contingut?

Conèixer el projecte, el públic a qui va dirigit, entendre el missatge… La veu té molts matisos, moltes possibilitats, és un instrument poderós. Per això és fonamental dominar-la per poder donar-li una determinada intenció, optar per un to o un altre, per un nivell de proximitat menor o major, etc.

I el més difícil?

Capturar l’atenció de l’oient. La teoria és fàcil: no caure en cantarelles, donar-li dinamisme a les peces, entendre el que dius i no activar automatismes… però el difícil és aplicar-ho, sobretot en textos llargs.

I si parlem de “gèneres” el més difícil és la publicitat. Sens dubte. Però també el més interessant. S’ha de dir tant en tan poques paraules a vegades, que és un treball molt potent, se n’ha de saber molt.

Com et prepares la gravació dels àudios?

El primer que faig és escalfament de veu i de cos (als matins la veu no surt, perquè estàs encarcarat, i s’ha d’estirar, jo sóc de les que prefereix gravar a la tarda). Després llegeixo el text, marco el que em sembla més important, els punts “difícils” com paraules complexes, frases molt llargues… Quan ho tinc tot a punt gravo unes línies i m’escolto, fins que trobo el to, el ritme, fins que la veu es posa a lloc. I quan està tot alineat, comença la gravació de veritat.

Quin és el projecte més interessant en el que t’has embarcat?

Des de fa un any col·laboro en un projecte educatiu fantàstic que es diu Innovamat. Es tracta d’una iniciativa que replanteja l’ensenyament de les matemàtiques a les escoles, aprofitant totes les eines, recursos i estratègies de què disposem avui en dia: aplicacions, vídeos, guies i quaderns, materials manipulatius… El material didàctic ha estat elaborat per experts d’alt nivell en diferents disciplines com les matemàtiques, la pedagogia, l’enginyeria i el disseny. I jo hi poso les veus, totes. M’encanta i crec que és una oportunitat molt bona per aprendre, a més de ser un projecte potentíssim!

Un altre dels teus projectes més importants és Locutors Catalans.  Com va començar?

Quan em vaig aventurar en aquest món com a professional, vaig descobrir que als Estats Units, Canadà, Llatinoamèrica i molts països d’Europa hi ha agències que representen locutors, empreses dedicades a la gestió de projectes de veu. Vaig veure que a l’estranger els professionals estan associats, hi ha fins i tot uns “Oscars” de la locució! Aquí no hi havia res. El doblatge sí que era i és una indústria forta, però no hi havia pràcticament cap agència que aglutinés locutors i oferís aquest servei a Catalunya (i poques a Espanya). Per això vaig decidir impulsar Locutors Catalans, d’entrada per oferir serveis de locució i doblatge en català, però ara també en altres idiomes. A més a més, oferim serveis lingüístics de forma complementària, perquè són dues cares de la mateixa moneda en molts dels projectes que portem.

Per què penses que cada vegada la gent consumeix més aquest tipus de contingut?

Perquè som molt digitals, les pantalles ocupen gran part del nostre dia a dia (i el de les noves generacions més encara). I això ha afavorit aquesta eclosió de la creació de continguts, perquè els consumim a cabassos, sigui en imatge, àudio o vídeo. I a més, a banda del consum en oci, l’entorn digital ens permet crear eines didàctiques molt riques i útils.

Quin futur penses que li espera al món de l’àudio online?

Hi ha molt camí per explorar i coses precioses per fer, això tot just comença!

Als Estats Units, per exemple, els audiollibres o el podcast ja fa temps que han irromput i tenen moltíssima força. Aquí estem en una fase embrionària. Quan us vaig conèixer, vaig escoltar les audioguies que vau fer per a La Pedrera (entre d’altres) i són una meravella. Aquest és el camí, l’elaboració de continguts de qualitat. I, si no ens substitueixen per veus sintètiques, crec que tenim molt recorregut a fer plegats, els locutors i les empreses de creació de continguts i màrqueting digital.

Més informació sobre Rosor Foret a la seva pàgina web i xarxes socials

Per saber què està passant a Iuris.doc...

No et perdis les nostres històries!

Idees, projectes, tendències, esdeveniments...

Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia.

He llegit i accepto les condicions de l'avís legal

Els informem que, d'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 General de Protecció de Dades, posem a la seva disposició la següent informació: El responsable del tractament de les seves dades és Iuris.doc, SL, amb CIF: B61857280 i domicili a Barcelona, ​​Av. Diagonal, 340-348 - CP 08013. L'informem que tractarem la informació que vostè ens faciliti amb la finalitat de remetre-li comunicacions d'acord als seus interessos i enviar-li les nostres newsletters. Les dades personals proporcionades es conservaran mentre vostè no sol·liciti la seva supressió. No comunicarem les seves dades. L'informem que vostè té dret a accedir a les seves dades personals, així com a sol·licitar la rectificació de les dades inexactes o, si escau, sol·licitar la seva supressió quan, entre d'altres motius, les dades ja no siguin necessàries per als fins per les que varen ser recollides. En determinades circumstàncies, vostè podrà oposar-se o sol·licitar la limitació del tractament de les seves dades, en aquest cas únicament les conservarem per motius legítims imperiosos, o l'exercici o la defensa de possibles reclamacions. La base legal per al tractament de les seves dades és el consentiment atorgat en clicar la casella d'acceptació al final d'aquest formulari.  

Hola: benvingut a Iuris.doc!

 

Moltes gràcies per seguir-nos.