Torna a dalt

L’accessibilitat web: un dret universal

L’accessibilitat web: un dret universal

Ordinador del revés

Cada dia hi ha milers i milers de persones que tenen dificultats per obtenir informació d’un web o d’una aplicació mòbil ja que moltes d’aquestes no estan adaptades per a persones amb problemes físics, ja siguin audiovisuals, auditius, d’ansietat o discapacitats físiques o motores. Per tal d’abordar aquest problema, el 2016 es va crear una nova normativa en matèria d’accessibilitat que obliga als organismes del sector públic que els seus els webs i aplicacions per a dispositius mòbils compleixin els criteris d’accessibilitat.

Segons aquesta normativa, a partir del 20 de setembre de 2020 tots els webs (informacionals i d’aplicacions web) dels organismes públics hauran d’haver aplicat aquests criteris d’accessibilitat. A partir del 23 de juny de 2021 l’obligació també serà per les aplicacions mòbils. Per altra banda, i segons la normativa, els webs publicats a partir del 20 de setembre de 2018 han tingut un any per adaptar-se als criteris.

Calendari aplicació normativa accessibilitat organismes públics

Quan les lletres decideixen el seu ordre: el problema de la dislèxia en entorns webs

És divendres al matí. Amb el cafè a la mà, la Júlia es disposa a obrir el navegador per buscar informació sobre un tràmit que vol fer per l’Administració Pública. Un cop obre la pàgina…

 

No. El web no es veu així perquè la Júlia tingui encara la vista borrosa per culpa de la son. I no. Tampoc és perquè ahir sortís de festa i s’hagi despertat amb el món el revés. La Júlia té dislèxia, un trastorn de l’aprenentatge de la lectoescriptura amb dificultats per a la descodificació o lectura de paraules.

Tot i que només els organismes del sector públic estan obligats a complir la normativa, tots i totes nosaltres podem fer petits gestos per facilitar la vida a aquelles persones que ho necessiten. I és que tots i totes hauríem de garantir que una pàgina web pugui ser utilitzada per qualsevol persona, independentment de si té o no les capacitats personals o sensorials o els coneixements tècnics adequats. Amb petits gestos com els esmentats en aquest post, millorarem la qualitat de vida i l’autonomia de totes aquestes persones i, com a conseqüència, millorarem el nostre posicionament web (SEO).

 

Tothom té dret a percebre, entendre, navegar i interactuar

L’accessibilitat és el conjunt de principis i tècniques que s’han de respectar a l’hora de dissenyar, construir, mantenir i actualitzar els webs i les aplicacions per dispositius mòbils per tal que siguin més accessibles als usuaris, especialment a les persones amb discapacitat. L’objectiu és que tothom pugui percebre, entendre, navegar i interactuar amb els webs i aplicacions.

Partint d’aquest concepte, un web és accessible si qualsevol persona pot accedir a tota la informació, entendre-la i, si cal, interactuar amb la plataforma.

Aquest accés ha de ser universal, per tots els usuaris, independentment dels seus recursos tecnològics (tipus de dispositius, resolucions de pantalla…), la seva formació, cultura i capacitat d’aprenentatge i les seves condicions físiques (problemes visuals, auditius, d’ansietat, discapacitats físiques o motores…).

Què podem fer perquè això sigui així? Amb unes petites pautes aconseguirem que la informació del nostre web o de la nostra aplicació mòbil sigui més accessible per a persones que pateixen ansietat, autisme, sordesa o dificultats auditives, dislèxia, poca visió, discapacitats físiques o motores o per usuaris que disposen de lector de pantalla.

Infografia amb indicacions d'accessibilitat web

Algunes eines que t’ajudaran a saber si el teu web o aplicació és accessible

  • Eina per avaluar la llegibilitat d’un lloc web: Legible.es (en castellà). En català no ens consta una eina semblant.
  • Simuladors de problemes d’accessibilitat: Funkify– Disability Simulato (video d’aquest post simulant la dislèxia fet amb aquesta eina)
  • Eina que t’ajudarà a prioritzar els errors del teu lloc web i a impulsar la presència digital de la teva organització: Siteimprove
  • Per contrastar els colors de fons i els textos: Color Safe

Twitter també aposta per l’accessibilitat

La popular xarxa social ja permet que, quan tuites fotografies a través de l’aplicació o del web, tinguis l’opció d’escriure una descripció de les imatges perquè més persones puguin accedir al contingut, incloses persones cegues o amb deficiències visuals.

Perquè la imatge sigui accessible, la seva descripció ha de ser concisa i representativa, la qual cosa ajudarà a les persones a comprendre el que succeeix en una imatge.

Més informació sobre com fer imatges accessibles a Twitter en aquest enllaç.

Per saber què està passant a Iuris.doc...

No et perdis les nostres històries!

Idees, projectes, tendències, esdeveniments...

Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia.

He llegit i accepto les condicions de l'avís legal

Els informem que, d'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 General de Protecció de Dades, posem a la seva disposició la següent informació: El responsable del tractament de les seves dades és Iuris.doc, SL, amb CIF: B61857280 i domicili a Barcelona, ​​Av. Diagonal, 340-348 - CP 08013. L'informem que tractarem la informació que vostè ens faciliti amb la finalitat de remetre-li comunicacions d'acord als seus interessos i enviar-li les nostres newsletters. Les dades personals proporcionades es conservaran mentre vostè no sol·liciti la seva supressió. No comunicarem les seves dades. L'informem que vostè té dret a accedir a les seves dades personals, així com a sol·licitar la rectificació de les dades inexactes o, si escau, sol·licitar la seva supressió quan, entre d'altres motius, les dades ja no siguin necessàries per als fins per les que varen ser recollides. En determinades circumstàncies, vostè podrà oposar-se o sol·licitar la limitació del tractament de les seves dades, en aquest cas únicament les conservarem per motius legítims imperiosos, o l'exercici o la defensa de possibles reclamacions. La base legal per al tractament de les seves dades és el consentiment atorgat en clicar la casella d'acceptació al final d'aquest formulari.  

Hola: benvingut a Iuris.doc!

 

Moltes gràcies per seguir-nos.