Torna a dalt

Vivint i tocant l’art

Vivint i tocant l’art

Realidad Virtual y museos - Iuris.doc | Marketing de contenidos

Si fem un repàs a les tendències tecnològiques dels darrers anys, totes inclouen la integració de la realitat virtual i la realitat augmentada. Són molts els sectors que estan incorporant aquestes tecnologies, però si n’hi ha un a destacar, és el dels museus. La realitat virtual facilita com mai la integració de la tecnologia a la cultura, facilitant la difusió i transmissió del coneixement a un públic més ampli i heterogeni cada cop més avesat als ginys tecnològics.

Us recomanem alguns exemples de propostes museístiques basades parcialment o total en la realitat virtual i les noves tecnologies:

Meet Vincent Van Gogh Experience: més enllà de la realitat virtual

Plantejada com una experiència d’immersió, aquesta espectacular mostra del Museu Van Gogh d’Amsterdam que es pot veure fins al 14 de juliol en una carpa de 1500 metres quadrats al Port Vell de Barcelona permet als visitants interactuar amb sis escenaris diferents (els camps de blat, l’habitació…) que corresponen alhora a sis etapes vitals de la vida del pintor holandès i recreen els seus quadres més coneguts.

“Meet Vincent Van Gogh Experience”, a més, va més enllà de la realitat virtual i ofereix una experiència multisensorial poc habitual en un museu: els “quadres” es poden tocar, olorar i fins i tot escoltar! No és estrany doncs que l’any 2017 obtingués el premi a la millor experiència d’immersió en un museu.

Sónar+D: explorant els límits de la creativitat immersiva

Com cada any, i de manera paral·lela al festival musical Sónar, Barcelona acollirà del 17 al 20 de juliol una nova edició del congrés internacional Sónar+D, una trobada que reuneix artistes, tecnòlegs creatius, músics, cineastes, dissenyadors, pensadors, científics, emprenedors, maces i hackers.

I com és habitual, les experiències de realitat immersiva tenen un espai destacat en la programació. Dues propostes: l’espai Sonar360º, on s’estrenaran tres peces audiovisuals que envolten completament els assistents; i “Els móns sense fronteres de teamLab“, una activitat en la qual serà possible conèixer el fascinant treball d’aquest col·lectiu interdisciplinari que l’any passat va obrir a Tòquio l’espectacular museu d’art digital Mori Building Digital Art Museum.

Empúries Virtual: submergint-nos en l’antiga ciutat romana amb realitat virtual

Des del passat estiu els visitants del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries poden gaudir d’Empúries Virtual, un itinerari que inclou un audiovisual en 3D de la domus dels mosaics i una visita amb ulleres de realitat virtual als dos espais públics: el fòrum de la ciutat romana i l’àgora grega.

Per a recrear els espais, l’empresa Virtus Màgic ha utilitzat drons i ortofotografies sobre el terreny amb l’objectiu de situar de forma precisa les restes arqueològiques.

Museu Thyssen-Bornemisza: entrant dins dels quadres

Actualment el museu ofereix als visitants la possibilitat de realitzar un total de 6 visites virtuals immersives. Amb un telèfon mòbil i unes ulleres de realitat virtual és possible moure’s per les sales del museu des de casa.

Però l’aposta del Museu Thyssen per les noves tecnologies no s’acaba aquí: amb la proposta itinerant “Entrar al quadre” és possible viure virtualment en diferents quadres conegudíssims: passejar pels prats d’Auvers pintats per Van Gogh o pels carrers de Nova York que van inspirar a Mondrian, o submergir-se entre les flors i insectes d’un bodegó holandès.

The Zone of Hope: visualitzar el futur per conscienciar

Com serà el futur al planeta Terra si no som capaços de frenar el canvi climàtic? La resposta a aquesta pregunta es pot “viure” a “The Zone of Hope”, l’exposició organitzada per Aigües de Barcelona al Reial Cercle Artístic de Barcelona. La instal·lació permet visualitzar (però també moure’s) mitjançant realitat virtual i de forma hiperrealista el dramàtic futur de llocs com l’embassament de la Baells (un desert) o la plaça d’Espanya de Barcelona (ofegada per l’aigua) en 20, 50 i 80 anys.

Més enllà de la divulgació, “The Zone of Hope” permet conscienciar als visitants sobre l’inquietant futur al qual ens dirigim si no som capaços de revertir la situació.

Peterson Automotive Museum: realitat mixta i storytelling

Conscients de la importància d’apropar les exposicions a un públic cada cop més atret per les noves tecnologies, els videojocs i els efectes especials, al Peterson Automotive Museum de Los Ángeles han reinventat les seves espectaculars exposicions de cotxes americans gràcies a la realitat virtual.

L’ús d’ulleres VR permet oferir als visitants una experiència de realitat mixta (combinant el món virtual amb el món real) en la qual es poden veure i sentir els motors dels grans clàssics americans. I d’aquesta manera el relat (storytelling) de la història d’aquests vehicles esdevé una experiència completament nova que, al mateix temps, no allunya els visitants dels vehicles reals que continuen exposats.

La cabina de realitat virtual al MNHN (París): un espai permanent

Aprofitant l’exposició “Journey into the heart of Evolution”, el Museu Nacional d’Història Natural de París ha obert un espai permanent per a la realitat virtual, amb l’objectiu que totes les noves exposicions puguin disposar d’aquest espai per fer l’experiència més immersiva. En l’exposició actual, el visitant pot explorar un arbre de la vida en tres dimensions i interactuar navegant per l’origen i l’evolució de la vida a la terra.

La promesa de poder “entrar” dins les obres d’art i d’implicar tots els sentits és una realitat en museus d’aquí i de tot el món. Aquesta és una gran oportunitat per crear exposicions espectaculars que aconsegueixen atreure nous visitants poc avesats als museus.

Per saber què està passant a Iuris.doc...

No et perdis les nostres històries!

Idees, projectes, tendències, esdeveniments...

Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia.

He llegit i accepto les condicions de l'avís legal

Els informem que, d'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 General de Protecció de Dades, posem a la seva disposició la següent informació: El responsable del tractament de les seves dades és Iuris.doc, SL, amb CIF: B61857280 i domicili a Barcelona, ​​Av. Diagonal, 340-348 - CP 08013. L'informem que tractarem la informació que vostè ens faciliti amb la finalitat de remetre-li comunicacions d'acord als seus interessos i enviar-li les nostres newsletters. Les dades personals proporcionades es conservaran mentre vostè no sol·liciti la seva supressió. No comunicarem les seves dades. L'informem que vostè té dret a accedir a les seves dades personals, així com a sol·licitar la rectificació de les dades inexactes o, si escau, sol·licitar la seva supressió quan, entre d'altres motius, les dades ja no siguin necessàries per als fins per les que varen ser recollides. En determinades circumstàncies, vostè podrà oposar-se o sol·licitar la limitació del tractament de les seves dades, en aquest cas únicament les conservarem per motius legítims imperiosos, o l'exercici o la defensa de possibles reclamacions. La base legal per al tractament de les seves dades és el consentiment atorgat en clicar la casella d'acceptació al final d'aquest formulari.  

Hola: benvingut a Iuris.doc!

 

Moltes gràcies per seguir-nos.