«Loving Vincent» és tecnologia feta a mà
Avui s’estrena a les nostres pantalles la gegantina obra d’artesania digital Loving Vincent. “La primera pel·lícula realitzada a l’oli de la història” arriba a Espanya avalada per l’èxit obtingut en altres latituds.
Guanyadora en els passats Premis del Cinema Europeu, nominada als Globus d’Or i present en la shortlist dels Oscars, la magna obra dels directors Dorota Kobiela i Hugh Welchman és fruit de, ni més ni menys, que set anys de minuciós treball . Una cosa inaudita en temps accelerats que demanden resultats (i èxit) immediats.
Loving Vincent relata la vida i la mort de Vincent van Gogh a través del seu univers pictòric. Les imatges parteixen de paisatges pintats per l’artista i reprodueixen la pinzellada i l’estil impressionista del geni, imprimint a l’animació una qualitat gairebé material. “No podem expressar-nos millor que a través dels nostres quadres”, deia l’artista i aquesta premissa ha guiat el treball de l’equip de la pel·lícula, que ha aconseguit reproduir la pinzellada i l’estil impressionista de van Gogh, imprimint a l’animació una qualitat gairebé material.
Les xifres de Loving Vincent parlen per si soles: 65.000 quadres pintats a l’oli sobre tela i animats posteriorment; un equip (només dibuixants) de 125 artistes, i més de 5 anys de treball. A més, van participar també actors per rodar escenes reals amb fons de croma que, posteriorment, servien de model als pintors. Tot això sense cap efecte especial i recreant, a més, fins als minúsculs errors de van Gogh (seràs capaç de veure el petit cameo del mosquit?).
Més xifres: després de devorar 40 llibres sobre el pintor; visitar 19 museus i admirar uns 400 quadres, els autors diuen tenir “la pel·lícula que volien”. Kobiela i Welchman parlen del “bombardeig d’imatges digitals dels últims anys” i se senten orgullosos de les imperfeccions i els rastres de pinzellada que s’aprecien a la pel·lícula. “El mètode cinematogràfic més lent mai ideat”, segons les seves pròpies paraules, que trasllada a l’espectador dins de La nit estrellada, El cafè de nit i més d’un centenar obres més.
Una carta d’amor a van Gogh que, creuen, agradaria al pintor. I que, un cop més, resulta una extraordinària combinació de talent i un pessic de tecnologia al servei de la cultura.
Veurem la resposta del públic a partir d’avui mateix. Artesania digital ja als cinemes.