Torna a dalt

Històries per jugar, jocs per aprendre

Videojocs

Històries per jugar, jocs per aprendre

Videojocs

El 21 de maig de 1980 es llançava al mercat Pac-man i des de llavors va ser un fenomen mundial a la industria dels videojocs. Part de l’èxit del comecocos és que era un joc blanc, humorístic, a diferència d’Space Invaders, que copava fins llavors el mercat. Per tant, més enllà de les funcionalitats tècniques, el disseny gràfic o la jugabilitat –que són peces fonamentals en un videojoc- hi trobem l’storytelling.

Des de fa anys s’ha rescatat el videojoc del terreny de l’oci i se l’ha empoderat com a eina per comunicar, especialment útil per dirigir-se a les generacions més joves (de Millenial en endavant). A través de les històries, de l’empatia, es connecta amb el cervell primitiu. Si a més aquestes històries són interactives, encara més. I si a més aquestes històries interactives són cada cop més immersives, formalment realistes i emocionants des del punt de vista del guió, doncs es converteixen en una potent eina de comunicació.

Algunes institucions n’han pres nota, com el Museo Thyssen-Bornemisza. Precisament per acostar grans obres de la pintura als més joves, l’àrea educativa va treballar en el videojoc Nubla. És una trilogia i fa poc s’ha llançat al mercat (per a Playstation 4 ) la segona part: Nubla 2: M. La ciudad en el centro del mundo. En aquesta saga els jugadors viuen aventures, amb plataformes i trencaclosques, en escenaris inspirats en obres del Museu. Es crea un univers oníric amb referències a Joseph Turner, David Friedrich o Max Ernst.

 

 

Un altre exemple que combina art i interacció és GRIS (per a Nintendo Switch i PC), un videojoc amb il·lustracions de Conrad Roset. La seva protagonista és una musa que ha perdut la veu i el jugador ha d’acompanyar-la per un món en decadència que ha perdut el color, la creativitat.

 

 

Un últim exemple de com utilitzar el codi del videojoc per a difondre un missatge és Entiérrame, mi amor. És una experiència interactiva que té l’aparença d’aplicació de missatgeria instantània i posa de relleu la dramàtica situació que viu qualsevol refugiat. El jugador xateja amb Nour, una jove síria fictícia que fuig d’Homs i viatja cap a Alemanya. La jove explica en primera persona els fets que està vivint. A partir de les respostes que dóna el jugador, avança la història. Al 2017 va néixer per a dispositius mòbils i des de fa poc està disponible per a Nintendo Switch i PC.

 

 

Ens agraden les històries, sigui quin sigui el seu format 🙂

Per saber què està passant a Iuris.doc...

No et perdis les nostres històries!

Idees, projectes, tendències, esdeveniments...

Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia.

He llegit i accepto les condicions de l'avís legal

Els informem que, d'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 General de Protecció de Dades, posem a la seva disposició la següent informació: El responsable del tractament de les seves dades és Iuris.doc, SL, amb CIF: B61857280 i domicili a Barcelona, ​​Av. Diagonal, 340-348 - CP 08013. L'informem que tractarem la informació que vostè ens faciliti amb la finalitat de remetre-li comunicacions d'acord als seus interessos i enviar-li les nostres newsletters. Les dades personals proporcionades es conservaran mentre vostè no sol·liciti la seva supressió. No comunicarem les seves dades. L'informem que vostè té dret a accedir a les seves dades personals, així com a sol·licitar la rectificació de les dades inexactes o, si escau, sol·licitar la seva supressió quan, entre d'altres motius, les dades ja no siguin necessàries per als fins per les que varen ser recollides. En determinades circumstàncies, vostè podrà oposar-se o sol·licitar la limitació del tractament de les seves dades, en aquest cas únicament les conservarem per motius legítims imperiosos, o l'exercici o la defensa de possibles reclamacions. La base legal per al tractament de les seves dades és el consentiment atorgat en clicar la casella d'acceptació al final d'aquest formulari.  

Hola: benvingut a Iuris.doc!

 

Moltes gràcies per seguir-nos.