Webs i Apps “do it yourself”

Àlbums, vídeos, pàgines web, revistes digitals, eines de mailing, apps i fins i tot, xarxes socials. A dia d’avui podem trobar a Internet tot tipus de plataformes on-line per crear els nostres propis continguts, de tot tipus i a tots els nivells, tant personal com professional.

Eines n’hi ha per triar i remenar, fins el punt que, en el context econòmic que ens trobem, moltes empreses prescindeixen de desenvolupaments a mida per seguir innovant i destacar per sobre dels seus competidors, això sí, amb un pressupost molt més ajustat. No calen més que uns minuts per crear una app per a la nostra empresa, gràcies a eines com AppsMeAppSpotrOhlalapps, etc. Fins i tot les pròpies empreses de serveis d’allotjament web ja ofereixen la possibilitat de crear el teu propi portal al contractar el domini, al més pur estil 1&1 Mi Web.

Totes aquestes plataformes tenen una versió gratuïta del servei, estàndard i limitada. Ara bé, quan volem afegir alguna funcionalitat pròpia per personalitzar-ho al nostre gust, hem de passar per caixa. No solen ser imports gaire importants (parlem de xifres entre 10 i 40 € per servei), assequibles per qualsevol particular. S’ha inaugurat, per tant, un model que contrasta força amb el que es venia fent fins ara, quan abordar un canvi d’aquesta magnitud comportava una inversió important dins el pressupost de comunicació. Professionals liberals, petits negocis, comerços, poden tenir el seu web o app de manera fàcil, ràpida i, sobretot, econòmica.

Ara bé, és aquest un sistema per a la nostra empresa? Doncs depèn. Els avantatges són clarament la flexibilitat de serveis per una inversió aparentment mínima. Diem “aparentment” perquè cal fer números de tots els serveis que podeu arribar a pagar al mes pel manteniment d’una web, una app, una eina de mailing, una intranet, etc. Inclou serveis d’allotjament, actualitzacions, resolució d’incidències, compatibilitats… Però, sobretot, no us podeu oblidar l’altra cara de la moneda: els aplicatius de l’empresa estanen mans de tercers, limitats a les personalitzacions que ens permeti cada eina i perdent la proximitat del proveïdor que ens feia el mateniment tècnic i l’assessorament en estratègies on-line. Vosaltres decidiu.