‘Streaming’ + xarxes socials: el ‘Big Brother’ casolà?

Un Gran Hermano a l’abast de tothom? A la productora Endemol (creadora d’aquest format ) li ha sortit competència: els usuaris de Twitter. I és que ja tenim entre nosaltres la nova “joguina” de la xarxa social.

Periscope és una aplicació per dispositius mòbils (de moment només per a iOS) que permet fer emissions de vídeo en temps real des del nostre smartphone o tablet directament a Twitter

Després del vídeo, és l’any de l’streaming?

Si el 2014 reflexionàvem sobre el potencial del vídeo màrqueting com a estratègia visual capaç de captar l’atenció del nostre públic, sembla que el 2015 la tendència anirà cap a les retransmissions de vídeo en directe.

I és que tot i que no és pas una tecnologia nova, i ja fa temps que l’streaming és entre nosaltres, l’aparició d’apps que ho faciliten des de qualsevol lloc només amb un dispositius mòbil és el que faltava per a la seva popularització definitiva.

Vídeo en viu a quatre clics

El funcionament de Periscope és molt senzill. Només hem d’accedir amb les nostres credencials, anar a la secció “broadcast now” i definir un nom i les característiques de la nostra emissió.  De l’emissió podem definir aspectes com la geolocalització, l’activació d’un xat en viu amb el públic i l’emissió d’un tuit amb l’enllaç del nostre vídeo. També podem configurar el grau de privacitat de l’emissió. I ja està! Ja podem començar a emetre en directe!

PERISCOPE-IURISDO-03

Periscope i el màrqueting digital

Però més enllà de la “democratització” i la facilitat d’ús, què pot aportar el vídeo en streaming de Periscope a les nostres estratègies de màrqueting on-line?

  • Comunicació fresca i directa: permet establir vincles de proximitat i fidelitat amb la nostra audiència, i donar una imatge més natural, menys impostada.
  • Naturalitat i veracitat: al contrari del que passa amb els vídeos gravats, on tot està pautat i es busca la màxima perfecció, aquí la sensació i l’impacte de ser testimoni en directe és més important que la qualitat, i a més aporta autenticitat: si alguna cosa no surt bé, es veurà!
  • Exclusivitat: la fidelitat i participació de la comunitat pot ser recompensada amb retransmissions en primícia que poden apropar els aspectes més amagats i secrets de la nostra marca, empresa o servei. És a dir, que funciona com un complement comunicatiu que trenca barreres.

I per començar a provar-ho…alguns consells!

  • Preparació prèvia: tot i que el punt fort de Periscope és l’espontaneïtat i la veritat que pot retransmetre el vídeo en viu, és important una bona planificació, clau perquè la retransmissió surti com nosaltres volem, fresca, però sense entrebancs.
  • Màrqueting i comunicació: quin sentit té fer una retransmissió a Periscope si ningú ho sap? Per això és gairebé més important la campanya de comunicació anterior, durant i posterior a l’streaming, que és el que aconseguirà generar la suficient expectativa i el públic necessari per un impacte satisfactori.
  • Els límits de la privacitat:  la facilitat i senzillesa de poder emetre en viu des del mòbil “democratitza” un nou canal de comunicació, però cal no oblidar que com a contrapartida la frontera entre allò que és públic (dret a la informació) i allò que és privat (el dret a la intimitat) es difumina una mica més. Així doncs, cal tenir presents els límits legals abans d’oferir “exclusives” de quelcom que, fins que no ens diguin el contrari, potser és “privat”.