Retransmissions 2.0: molt més que un directe

Fa dues setmanes, i en un mateix dia, dos equips de Iuris.doc vam estar fent el seguiment a les xarxes socials de la darrera edició del congrés educatiu ItWorldEdu i d’una jornada de networking de l’Escola de Dones Emprenedores de Barcelona Activa. Aprofitem l’ocasió per detallar l’estratègia i el procés a seguir perquè les retransmissions 2.0 siguin un èxit.

A un mes vista: l’estratègia és l’anticipació

El primer a tenir en compte per preparar una retransmissió és la preparació prèvia. Organitzar amb un període de temps suficient la cobertura de l’esdeveniment o jornada permet dissenyar un pla de comunicació específic i detallat, clau per preveure les necessitats tècniques i humanes i anticipar-se als problemes.

El més important d’aquesta anticipació, però, és que dóna el marge suficient per tal d’endegar una campanya de comunicació 2.0 prèvia a l’esdeveniment que serà clau per a l’èxit del seu seguiment on-line.

Accions prèvies: assegurant la participació i el seguiment

Cada projecte i cada esdeveniment té les seves necessitats concretes, però tots tenen en comú que s’han de donar a conèixer. En el cas d’actes amb un seguiment més limitat, la difusió prèvia és clau per aconseguir augmentar el número de participants, mentre que en les jornades en que l’èxit de convocatòria és dóna per fet, cal focalitzar les accions en assegurar el seguiment en directe a les xarxes i la participació (engagement).

Retransmissions-2.0_1

Alguns exemples d’accions prèvies per donar a conèixer un esdeveniment i la seva retransmissió serien:

 • Destacats o baners: en cas d’un web on focalitzar la comunicació i la informació, és imprescindible que la jornada o l’esdeveniment destaqui a la home setmanes abans.
 • Posts especials: si en lloc de web es disposa d’un blog, es poden programar una o diverses publicacions per anar detallant el programa de l’acte i els seus participants. Exemples: el post previ a l’edició de l’ItWorldEdu 2015, o el post previ a l’ItWorldEdu al blog d’EduCaixa.
 • Difusió a les xarxes socials: es pot dissenyar un programa de publicacions a les diferents xarxes socials per informar, preparar l’audiència i augmentar els participants. Però no es tracta només d’informar dels detalls i de mencionar ponents influencers, sinó també d’explicar el què farem de diferent o d’exclusiu (entrevistes, retransmissió de vídeo en streaming, etc) i generar expectatives.
 • Concursos i bloguers convidats: les anteriors accions es poden enriquir amb concursos a les xarxes socials per regalar entrades o amb la participació d’experts destacats en el tema en qüestió tant al blog com a les xarxes socials
 • Newsletters: tot i que l’enviament de mails corporatius pugui semblar una estratègia desfasada, el cert és que en determinats àmbits i esdeveniments (per exemple els educatius) continuen tenint un èxit gens menyspreable. En principi són útils sobretot per informar i assegurar les inscripcions, però s’han d’aprofitar també per donar importància al seguiment en directe on-line.
  Exemple: el newsletter que va anunciar la jornada de networking de l’Escola de Dones Emprenedores.
 • Publicitat 2.0: tot l’anterior es pot complementar amb mini-campanyes de publicitat a les xarxes socials. Cal tenir en compte que Twitter Ads permet una major segmentació per arribar a públics més específics, mentre que Facebook Ads és actualment una de les plataformes que ofereix un resultat millor en relació a les opcions de personalització i l’ajustat cost final.

Retransmissions-5

El directe: focalitzant l’acció a Twitter

Arriba el dia (o dies) de la veritat: l’esdeveniment ja és aquí. I avui per avui la xarxa estrella per a les retransmissions és Twitter. El seu caràcter immediat, la possibilitat d’utilitzar hashtags i la velocitat de l’engagement la converteixen en “la xarxa” dels directes.

Evidentment cal que la resta de canals (web, blogs) i xarxes socials (Facebook, LinkedIn, etc) es facin ressò de la retransmissió a Twitter i en potenciïn el seguiment. I tampoc cal oblidar xarxes socials complementàries que, sobretot en determinats àmbits, cada cop tenen més repercussió en l’engagement. És el cas de Periscope (lligada a Twitter i molt eficaç per a la retransmissió de vídeo en directe des de dispositius mòbils), i d’Instagram (el Twitter de les imatges boniques).

Alguns consells per a les retransmissions a Twitter són:

 • Hashtag: intentar utilitzar-ne només un, de ben diferenciador. Si no n’existeix un, crear-lo i intentar que sigui el més utilitzat durant la jornada.
  Exemples: per seguir l’ItWorldEdu la referència era l’oficial (#itwoldedu8), mentre que per retransmetre la jornada d’emprenedores era més lògic utilitzar el hashtag genèric de l’escola (#BcnEscolaDones)
 • Imatges: el component gràfic és cada cop més important a les xarxes socials (un text sense imatge crida menys l’atenció), amb la qual cosa cal incorporar-los també a les retransmissions. Per fugir de les fotografies típiques d’esdeveniment es pot optar per buscar nous angles i perspectives més properes i desconegudes.
 • Vídeos: Twitter permet la creació de vídeos de fins a 30 segons fàcilment compartibles que poden servir per breus impressions dels participants.
 • Mencions: identificar a Twitter el perfil de ponents destacats, d’experts o influencers vinculats a la temàtica de l’esdeveniment, i citar-los durant la retransmissió és una bona manera d’aconseguir un major impacte i viralitat de l’acte.
 • Material gràfic: finalment el seguiment en directe s’ha d’aprofitar per obtenir fotografies i vídeos (testimonials, entrevistes, etc) que posteriorment serviran per crear materials gràfics i audiovisuals que explicaran la jornada a qui no l’ha viscuda en directe.

Retransmissions-2.0_3

El dia després: aprofitant l’impacte del directe

El seguiment d’un esdeveniment no s’acaba amb la retransmissió en directe. Cal aprofitar l’impacte generat per augmentar les visites al nostre web i incrementar la comunitat a les xarxes socials. I per fer-ho es poden fer accions com:

Retransmissions-7

En definitiva, el caràcter d’immediatesa de les retransmissions 2.0 no ens pot confondre: planificar l’estratègia a seguir, i treballar abans i després les accions i continguts, és tant important com l’agilitat i la rapidesa del seguiment en directe.