Disseny responsiu o adaptatiu?

No és cap secret que l’era digital ha suposat  un “boom” en la creació de suports per visualitzar continguts. En aquest context, els dispositius mòbils com les tablets o smartphones han destacat per sobre de la resta; tenir accés a la informació fàcilment a qualsevol moment i qualsevol lloc s’ha convertit en un fet quotidià i gairebé irrenunciable per a molta gent. Una quotidianitat que, fins fa pocs anys, semblava gairebé ciència ficció.

Aquest fet  ha provocat un canvi en la manera de fer aplicacions web. La informació ja no es mostra només a l’ordinador de casa o al portàtil i, per tant, aquesta s’ha d’adaptar als diferents dispositius.

És normal, doncs, que al començar un projecte el client ens pregunti si el seu web es veurà correctament en els dispositius mòbils. És molt important que tractem bé aquest tema, ja que determinarà el futur procés d’arquitectura de la informació i el propi disseny del web.

Haurem d’exposar al client les diferents opcions que ofereix actualment la tecnologia per presentar els continguts web:

Disseny d’amplada fixa

És el disseny de “tota la vida”: partim d’una estructura amb una amplada fixa, que s’adapta a cada dispositiu ampliant o reduint el seu contingut. Sens dubte, aquest tipus de disseny comença a quedar-se obsolet.

Disseny adaptatiu

Es basa en definir diferents dissenys d’amplada fixa segons uns rangs d’amplades establerts prèviament, que s’anomenen breakpoints. Així, quan un dispositiu carregui un web, aquest detectarà automàticament la seva amplada i mostrarà el disseny de la interfície que li correspongui segons el rang predefinit.

diseño adaptative

Disseny responsiu

El disseny responsiu, també anomenat fluid, adapta el contingut a qualsevol amplada sense que haguem de definir prèviament els breakpoints. Aquest és el tipus de disseny que aspira a convertir-se en estàndard, donada la seva flexibilitat i adaptabilitat al nombre de dispositius mòbils que ofereix actualment el mercat.

diseño responsive

Si carreguem una pàgina web amb el nostre navegador d’escriptori  i redimensionem la finestra podrem veure fàcilment quin és el seu comportament, com veiem en els casos anteriors.

Sabent de l’ús creixent dels dispositius mòbils, desestimaríem l’opció d’un disseny d’amplada fixa, que no resulta fàcil ni agradable per a l’usuari a l’hora de navegar. Així que la decisió bascularà entre les dues altres fórmules, segons allò que més ens convingui. Responsiu o adaptatiu? Aquesta és la qüestió.