Repensant eduCaixa: un portal obert a la comunitat educativa

Fa tres anys va néixer eduCaixa, el portal que recull l’oferta educativa de l’Obra Social “la Caixa”, i que inclou més de 600 recursos online i més de 15.000 sessions de tallers i activitats dirigides als professors i la comunitat educativa en general.

Durant tot aquest temps des de Iuris.doc hem gestionat (i continuem fent-ho) l’estratègia de comunicació, producció i webmastering del portal web d’eduCaixa, el blog, els newsletters i les seves xarxes socials.

Recentment, i en el marc d’un procés de continu anàlisi del projecte, es va detectar la necessitat de replantejar el web per millorar l’accés als continguts. Els objectius: fer els canvis que el fessin més útil per a la comunitat educativa i, alhora, donar major visibilitat als productes més destacats (els recursos on-line, l’agenda d’activitats i tallers i els “kits” per treballar a l’aula). Tot seguit us expliquem els passos que hem seguit fins arribar al nou web.

En primer lloc, s’ha realitzat un exhaustiu anàlisi que ha inclòs estadístiques, auditories i focus group (grups de treball) amb professors per definir millor aquestes necessitats i aflorar les virtuts i mancances del portal web des de criteris tècnics i conceptuals, però també i sobretot des del punt de vista dels docents, els usuaris finals d’eduCaixa.

educaixa_cat

Posteriorment s’ha reestructurat l’arquitectura web i s’han definit les bases d’un nou to comunicatiu, amb missatges més directes i una nova classificació dels continguts en dos grans blocs (“Dins de l’aula“, amb recursos educatius classificats per nivells, i “Fora de l’aula“, amb activitats i tallers).

També s’ha dissenyat una navegació més clara i accessible, que permet arribar als continguts amb més rapidesa, i que es complementa amb un potent cercador.

De la mateixa manera, el nou disseny i arquitectura web també havien de transmetre millor l’objectiu final d’eduCaixa. Sí, és una eina dissenyada per facilitar al dia a dia d’educadors, pedagogs i professors. Però no només és això: amb complements tant importants com el blog i les xarxes socials, una potent xarxa d’entitats col·laboradores i la participació activa dels seus usuaris, vol esdevenir també una plataforma oberta i connectada a la comunitat educativa, que té en aquest portal un punt de trobada per compartir recursos i experiències al voltant de l’educació.

El resultat final de tot aquest procés el podeu jutjar vosaltres mateixos, entrant a eduCaixa.com.