Quina app puc fer servir a classe?

Que el món mobile ha arribat al món educatiu per quedar-s’hi és una evidència fins i tot per aquells que s’ho miren amb certa recança. Però una de les principals dificultats per als professors és descobrir apps útils per a l’aula. Per això recomanem el portal Toolbox, impulsat pel programa mSchools de la Mobile World Capital.

Aquesta setmana ha arrencat un nou curs escolar a Catalunya. I un any més un dels reptes als quals s’enfronten els docents i els alumnes és l’ús de les TIC a l’aula.

Per ajudar-los en aquest camí digital compten des del 2012 amb la complicitat del programa mSchools, impulsat des de la Fundació Mobile World Capital. Amb iniciatives com Mobile History Map, Mobile4schools o App Education, mSchools fomenta l’aprenentatge amb tecnologies mobile i la capacitació digital dels alumnes.

I des del curs passat, els professors disposen també d’una valuosa eina per aprofitar a classe el potencial de les aplicacions: Toolbox, un detallat catàleg que recopila les millors de l’àmbit educatiu.

Filtratge potent per una cerca senzilla

El que més destaca de Toolbox és el seu potent sistema de filtratge que permet trobar l’app ideal entre els centenars del seu creixent catàleg: per sistema operatiu, per nivell educatiu, àrea o matèria, per edat suggerida, per tipus de recurs, per competència bàsica, etc.

Post toolbox mSchools_1

Esperit “wiki”: quan els professors fan la tria

Però més enllà del bon disseny i la funcionalitat del seu cercador, una de les coses més interessants de Toolbox és el seu caràcter col·laboratiu: darrera la tria, classificació i valoració hi ha docents disposats a compartir la seva experiència mobile amb la resta de la comunitat educativa.

La participació dels professors es concreta amb la simple proposta d’apps, que serà valorada i recomanada per la comunitat d’experts; o convertint-se en un “expert”, algú familiaritzat amb les apps que vol avaluar, provar i recomanar a través de la plataforma.

A més, i de manera complementària a aquest caràcter col·laboratiu, l’equip de Toolbox proposa col·leccions d’apps, on s’agrupen a partir de temes tan variats com la lectura, l’edició de vídeo o la geometria.

Inspiració per “applicar” a classe

Per arrodonir la proposta, Toolbox inclou una recopilació d’experiències reals d’aplicació de les apps a l’aula explicades pels mateixos professors. Classificades en funció del nivell educatiu i l’àrea o matèria, permeten inspirar-se en l’ús ja aplicat i testejat, i consten d’una detallada explicació que inclou objectius, passos, fotografies, documents i la referència de les apps utilitzades.

Suport on-line a la comunitat educativa

Amb aquestes interessants característiques Toolbox s’afegeix a altres iniciatives web de suport a la comunitat educativa com el catàleg Merlí (Generalitat de Catalunya) o el portal eduCaixa (Obra Social “la Caixa”), un projecte amb el qual col·laborem molt estretament des de Iuris.doc.