Pintamaps: cartografia a mida i ciència compartida

La digitalització i l’open data arriba a tots els àmbits. I un dels que més se n’ha beneficiat és la cartografia. Us presentem les possibilitats de Pintamaps, una eina per crear mapes de Catalunya a mida, i els seus creadors: els GeoStarters.

Tot i que ja estava en fase de proves des del passat estiu, no ha estat fins a principis d’aquest any que l’ Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha presentat oficialment aquesta aplicació, disponible per a tothom per al seu ús gratuït.

Vectors digitals: la revolució cartogràfica

Pintamaps és possible gràcies a la tecnologia vector tiles, basada en vectors que es renderitzen a temps real en la màquina de l’usuari. Anteriorment, la única manera que la cartografia digital havia trobat per facilitar la transmissió de les imatges dels mapes era trossejar-les.

Malgrat això, la navegació requeria un gran consum de dades, el processament era més lent i la personalització era molt més complexa, per no dir impossible. Només cal pensar en l’efecte de fer un zoom als inicis de Google Maps i comparar-ho amb la fluïdesa actual.

La tecnologia basada en vectors ha suposat tota una revolució en el món cartogràfic i ha obert tot un món de possibilitats d’interacció tant per als propis geògrafs com per a dissenyadors gràfics, educadors i qualsevol usuari en general que necessiti crear mapes al seu gust. Poden ser útils per a sectors com el patrimoni, l’arquitectura, el turisme, etc.

Pintamaps_1

Eines per a un mapa de Catalunya a mida

Tot i que només s’aplica al territori català, Pintamaps és un bon exemple de les possibilitats de la nova cartografia digital. Algunes de les coses que permet fer per modificar i personalitzar el nostre mapa actualment són:

  • Canviar el color i les capes d’informació (transparències).
  • Rotar el mapa: el mapa no ha d’estar necessàriament amb el Nord apuntant cap amunt.
  • Posar el mapa en perspectiva i triar el punt de vista.
  • Obtenir informació dels elements del mapa (carreteres, vegetació, camins, etc) marcant-los amb el color desitjat.

L’eina és molt intuïtiva, i els canvis que anem aplicant es mostren en temps real. Des de l’IGC aconsellen utilitzar el navegador Chrome per un millor rendiment. I si volem explorar les possibilitats, Pintamaps també disposa d’un boto de “random”, que mostra de forma aleatòria canvis en el mapa.

Quan ja tenim el mapa al nostre gust podem fer-ne una captura de pantalla o exportar la imatge resultant en format pdf o png. Les dades d’aquests mapes es difonen en llicència oberta (CC-BB Institut Cartogràfic de Catalunya), amb la qual cosa els podem reutilitzar pel que ens faci falta.

Pintamaps_2

GeoStarters: innovació constant, ciència compartida

Darrera Pintamaps, una eina que anirà evolucionant i afegint característiques progressivament, hi ha GeoStarters, un grup de l’ICGC dedicat a la innovació i el prototipatge de productes i serveis sobre geoinformació.

Una de les peculiaritats d’aquest grup d’innovadors és que al seu web van mostrant i explicant els seus projectes pas a pas i, tant aviat com és possible, deixen provar a tothom les eines “beta” que van generant. Al seu portal web (Beta Portal) no tant sols es poden conèixer tots els serveis i prototips que estan en ple desenvolupament: també es poden anar provant les noves eines, donar feedback i fins tot obtenir consells i exemples d’ús.

Algunes eines curioses: un comparador a temps real de la cartografia de l’ICGC amb altres serveis on-line, per veure quin ens ofereix la informació que necessitem, o un visualitzador de canvis urbanístics.

Pintamaps_3

Un exemple genial de ciència compartida i col·laborativa en la que els investigadors, lluny de tancar-se al seu laboratori, obren les portes convençuts que així tots hi sortim guanyant. I es poden seguir els seus avenços a Twitter i Facebook!