Oreo, Audi, Pepsi, Google…? Aprofitant el moment

Aquest febrer el Mercedes Benz Arena de Nova Orleans ho tenia tot per ser el centre de les mirades a Estats units i també fora. I és que es jugava la final de la Super Bowl, un escenari excel·lent per a la publicitat de les empreses. Però durant el descans… es van quedar a les fosques. El que podria semblar una fatalitat, a algunes grans marques els va servir per posar en pràctica la nova tendència emergent en publicitat: el newsjacking, la publicitat en temps real.

Sens dubte, la triomfadora de la nit va ser Oreo que va saber treure profit de l’oportunitat a través de Twitter, ja que la seva audiència en aquell moment s’havia traslladat a les xarxes socials i el trending topic del moment era l’apagada. El tuit que van emetre va aconseguir més de 16.000 retuits i més de 6.000 usuaris el van marcar com a preferit.

Oreo és un molt bon exemple del newsjacking, tècnica que busca injectar idees o noves perspectives en una notícia d’última hora, en temps real, per aprofitar l’audiència que genera el fet, amb missatges que vinculin l’esdeveniment amb la nostra marca. Aquesta estratègia de posicionament neix aprofitant el factor immediatesa de les xarxes socials i la capacitat que aquestes tenen de focalitzar l’atenció a través de hashtags i paraules clau.

Per tant, en el màrqueting de continguts és important estar al dia d’allò què passa per identificar el moment just per posar-ho en pràctica i ser prou creatius per generar continguts innovadors i únics que ens facin destacar. Una ràpida reacció pot fer que la feina de l’equip creatiu i de comunicació aporti visibilitatviralitat notorietat a la nostra marca.

Tot i així, no es pot fer a qualsevol preu. Calen uns bons criteris editorials i uns valors ètics i morals ja que una mala gestió del newsjacking pot conduir a resultats negatius, com li va passar a Kenneth Cole. La cadena de moda va llançar el tuit “Millions are in uproar in #Cairo. Rumor is they heard our new spring collection is now available online… –KC” durant la la revolució d’El Caire en plena Primavera Àrab. Sens dubte una manera desafortunada per promocionar la seva línia de roba. Això li va costar grans crítiques per part de tota la comunitat de Twitter.

En canvi, trobem exemples enginyosos com el d’Audi que, com Oreo, també va respondre amb un tuit a l’apagada de la Super Bowl. O Google, Facebook i Pepsi, que van aprofitar la moda efímera del Harlem Shake per fer la seva pròpia versió i convertir-se en reines del YouTube.

Encara et preguntes quins beneficis pot originar aquesta pràctica per a la teva marca? Siguem creatius, ràpids i aprofitem el moment que, en aquest món en temps real, tot passa en qüestió de segons.