#MuseusTransmèdia en 5 idees

El passat 19 de novembre Iuris.doc va ser a Olot per seguir el primer dia de les “Jornades sobre Museus, recursos digitals i transmèdia”, organitzades pels Museus d’Olot i la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya. Us resumim en cinc idees el més destacat d’aquesta trobada de professionals dels museus, la comunicació i el món 2.0.

1. Tecnologia i humanitat: redefinint el rol de l’usuari a les sales

Moltes de les institucions culturals del país es plantegen quin és el còctel ideal entre museu i noves tecnologies, i com situar l’usuari en un punt entremig entre aquests dos conceptes . Per a Desiree González, de l’Andy Warhol Museum de Pittsburgh, “ens hem de convertir en etnògrafs, parlar amb les persones, entendre les seves motivacions i inquietuds per, finalment, triar l’eina tecnològica més adequada. I el públic utilitzarà la tecnologia de maneres que no esperaries mai”.

Però és realment possible trobar aquest punt intermedi? Al MET Media Lab ho aconsegueixen al seu espai d’experimentació, on posen en contacte persones i tecnologia de la mà d’enginyers. D’aquesta manera, el MET ha aconseguit implementar una sèrie de rutes autoguiades segons els nivells de llum i la quantitat de gent en cada sala, personalitzant l’itinerari a cada persona segons les seves necessitats i/o problemes de visió.

Jornada_museustransmedia_3

2. Gota a gota arriba el “hackathon”

Les hackatons són trobades de co-creació en la que acostumen a confluir públic jove, noves tecnologies i un espai propici per a fomentar la creativitat i fer fluir les idees.

La que va organitzar recentment el Museu Agbar de les Aigües tenia com objectiu el desenvolupament d’una aplicació que permetés als ciutadans apropar-se al món de l’aigua de manera inspiradora i participativa.  Així, la vintena d’equips multidisciplinaris de programadors, enginyers i museòlegs que van participar a la  HackatH2On van disposar de 24 hores per crear i presentar els seus projectes.  La guanyadora va ser Cubus Games, una app immersiva que s’adapta a l’espai i fusiona l’experiència virtual i la física.

3. Ha arribat el moment dels “beacons”?

Després de la moda dels codis QR, les visites virtuals o la realitat augmentada, una altra tecnologia apunta al món dels museus: els beacons. Segons va explicar Oriol Marimon-Clos de Mobisfera “són balises que interpreten una informació concreta quan hi passem a prop”. Avantatges respecte altres solucions?  No emeten senyals nocives (funcionen amb bluetooth), eviten els problemes que pot tenir un GPS a l’interior dels edificis, i poden ajudar a crear mapes i recorreguts del museu.

Com a exemple pràctic, el de Volkswagen, que inclou la tecnologia beacon al clauer i el connecta al nostre dispositiu mòbil per no perdre mai més les claus del cotxe. Com a exemple més proper, el del Tibidabo i les seves recompenses segons el nombre d’atraccions visitades.

I com es pot aplicar aquesta tecnologia en el cas dels museus? Proporcionant continguts extra, afegint vídeos, marcant obres preferides, compartint itineraris al museu, etc.

Jornada_museustransmedia_2

4. La tornada dels GIF

Com els jerseis de llana de l’àvia o les ulleres de pasta, tot torna. També els GIF animats, una tipologia d’imatge que es situa entre el vídeo i la imatge estètica.  I els museus anglosaxons han estat, com no podia ser d’una altra manera, els primers a tornar a utilitzar-los.

Kevin Bacon, del Royal Pavilion and Museums, Brighton & Hove va presentar a #MuseusTransmèdia la iniciativa “Remix the museum”, un festival audiovisual amb el GIF com a epicentre i Tumblr com a canal de difusió.

5. A la conquesta (virtual) de l’Alhambra

¿Quin millor exemple de transmèdia que un projecte que combina videojocs, personatges animats amb perfil Twitter propi, sèrie web per difondre el passat històric de l’Alhambra? A #MuseusTransmèdia vam conèixer “Alhambra Quest: El Mago y la Princesa“, una proposta de Greyman Studios que ofereix una experiència totalment immersiva, interactiva, multijugador, multiplataforma i multidispositiu per ajudar-nos a imaginar com devia ser la vida al segle XIV.

Jornada_museustransmedia_1

Aquests cinc punts resumeixen el que ens va semblar més interessant del primer dia. Si voleu aprofundir-hi i conèixer amb més detall sobre les jornades podeu consultar el hashtag #museustransmedia i en especial el seguiment que va fer l’especialista d’estratègia digital per a museus Marta Maria Peinador.