MoMA Learning: punt de trobada dels amants de l’art modern i contemporani

Ja fa temps que la xarxa bull amb un nombre creixent d’iniciatives educatives en línia i, de forma més global, en recursos que apropen l’internauta al coneixement i la cultura. El món de la difusió de l’art és un dels que més suc estan traient a Internet i dels que millor resposta reben per part dels usuaris.

I si parlem d’art i de TIC, hem de referir-nos quasi obligatòriament al MoMA, el Museu d’Art Modern de Nova York. En aquests dies de “tornada al cole” per part de petits i no tant petits, creiem oportú referir-nos al projecte MoMA Learning, un nou web que posa a l’abast de tothom eines per descobrir i gaudir de l’art modern i contemporani.

MoMA Learning ofereix des de la definició de l’art modern fins a les característiques de cada un dels seus corrents, de l’Expressionsime a l’Art conceptual, passant pel Cubisme, el Pop Art i el Minimalisme, entre molts d’altres.

Amb un grafisme atractiu i una navegació totalment interconnectada, ens és fàcil relacionar teoria, obres i artistes només amb un primer cop d’ull. Organitzat per temes o bé per artistes, el web incorpora nombrós contingut multimèdia produït pel Museu i enllaços a continguts d’altres pàgines web de referència.

També incorpora un glossari de termes artístics, proposa preguntes i activitats i permet la descarrega de materials, que formen part de l’ampli “kit d’eines” online que s’ofereix als professors o a tots aquells curiosos que hi vulguin aprofundir.

Però el projecte va més enllà, ja que permet compartir idees i imatges sobre l’art i connectar amb una amplia comunitatd d’”aprenents”  que tenen en MoMA Learning el seu punt de trobada.

Tal com s’explica a la pròpia presentació del web, la proliferació de les xarxes socials, la creativitat de baix cost i fàcil d’utilitzar i les eines d’aprenentatge han canviat els rols entre consumidors i productors, fins i tot entre estudiants i professors. Aquest nou projecte, dirigit a mestres, estudiants o “aprenents” i curiosos n’és una (excel·lent) prova més.