Llibres, llibres d’artista i app-books

Aquesta setmana es parlarà, i molt, de llibres. Llibres per a tots els gustos, per a tots els públics, per a totes les butxaques. No és casual doncs, que avui sigui la data d’inici de la cinquena edició d’ARTS LIBRIS, la Fira internacional de l’edició contemporània de Barcelona.

A l’Arts Santa Mònica es donaran cita un centenar d’editors de llibres d’artista, fotografia i disseny fins diumenge vinent. Una trobada que es consolida any rere any i que aborda el llibre com a territori de creació.

La innovació i l’aposta per l’excel·lència dins l’art contemporani són els senyals d’identitat d’un projecte que, llibres a part, reuneix exposicions, debats, tallers, taules rodones i concerts -la música és l’eix temàtic central d’aquest any-.

LIBRIS_WEB

A la presentació d’ARTS LIBRIS, el passat 16 d’abril, la seva directora, Rocío Santa Cruz, va afirmar en relació al tema de la pirateria que “Internet no és una amenaça” i que la xarxa “ha conduït a la innovació i invenció de nous formats que motiven el lector a comprar el producte”.

L’associació entre pirateria i Internet es fa sovint de forma automàtica, fonamentada en la crisi que viuen moltes discogràfiques i editorials. No entrarem en un tema tan ampli i complex i que, com a mínim, mereix uns quants matisos.

Per contra, volem insistir en l’altra cara de la moneda: Internet com a eina de creació i de difusió. Els app-books, per posar només un exemple, van aparèixer a l’horitzó fa poc més de tres anys i són encara un territori per explorar.

Els “llibres enriquits” són sens dubte un dels “nous formats” dels quals parlava Rocío Santa Cruz; van molt més enllà de l’e-book tradicional i ofereixen un espectre molt ampli de possibilitats creatives. En ells s’integra el contingut multimèdia -àudio i vídeo- i les eines de participació amb els textos, creant un producte sòlid i atractiu per la informació que conté, la forma en què la presenta i les possibilitats d’interacció que ofereix al lector.

Com dèiem, un territori encara per explorar que segurament faria les delícies dels pioners dels llibres d’artista. Autors que, a mitjans del segle XX, van recuperar l’esperit de les avantguardes i van anar més enllà de la concepció tradicional del llibre experimentant amb nous suports, formats i materials.

poe_web

Potser en les properes edicions d’ARTS LIBRIS i del dia del llibre, els app-books formaran part de la gran oferta literària i artística que ens brinden aquestes dates.

Mentrestant, us deixem aquí alguns suggeriments:

iPoe Collection

The Pillars of the Earth

The Long March

On the Road

Martín Ojo de Plata

Infinit, una antologia poètica interactiva de Màrius Sampere

Espíritu de Aventura

El Laberint de la Felicitat

Caputxeta Vermella a París

The Selfish Giant

Little Lost Note

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore