L’Internet de les coses

Per a la generació que recordem els entranyables telèfons de casa amb el dial circular i hem viscut l’evolució cap els telèfons mòbils i els actuals smartphones, podem adonar-nos del gran salt tecnològic que hem aconseguit en tan sols un parell de dècades. I com aquesta, podríem establir un munt d’analogies semblants per a tots els ginys que formen part del nostre dia a dia.

Tot això ha estat possible gràcies a la tecnologia aplicada al nivell més bàsic del consumidor, però podem saber cap a on estem anant? El futur és sempre incert, però en aquest cas, som testimonis en primera persona del que està al nostre voltant, on absolutament tot disposa de sensors, tecnologies de comunicació sense fils, dispositius de control, etc. D’aquest fenomen en sorgeix l’Internet de les coses.

L’Internet de les coses es refereix a la connexió d’objectes a Internet, de manera que puguin interactuar en xarxa entre ells o amb les persones, transmetent o rebent informació, i realitzant accions programades en funció de les dades disponibles. Actualment hi ha més de 10.000 milions de dispositus connectats i es preveu que aquest volum es tripliqui en els pròxims 5 anys.

Aquest creixement d’aparells connectats, cadascun amb la seva pròpia adreça IP, ha saturat la capacitat del fins fa poc actual protocol IPv4 que només podia generar 4.300 milions d’adreces IP de 32 bits. L’actual protocol IPv6 pot arribar a generar fins a 340 sextil·lions d’adreces de 128 bits. Perquè us feu una idea, avui dia tot ésser humà es troba rodejat de 1.000 a 5.000 objectes i amb l’IPv6 es preveu que es puguin arribar a codificar entre 50 i 100.000 milions d’objectes.

Això que pot arribar a semblar innecessari en alguns casos, ja es comença a aplicar a les construccions domòtiques o edificis intel·ligents i ben aviat s’estendrà, esdevenint en alguns casos, imprescindible per al nostre dia a dia. Imagineu qualsevol objecte, des d’una llauna, llibres, sabates o parts d’un vehicle que estesin equipats amb dispositius d’identificació minúsculs: la nostra vida quotidiana patiria una transformació com no podem ni imaginar. Ja no existirien coses fores d’estoc o productes perduts, perquè sabríem exactament on estan. Sabríem en tot moment el que es consumeix a l’altra banda del planeta, i els robatoris serien cosa del passat, perquè sabríem on es troba el producte en tot moment.

És clar que no tots els països ni tot el món començaran a utilitzar aquestes tecnologies d’un dia a un altre, però el que és segur és que estem anant en aquesta direcció i tard o d’hora començarem a viure els inicis d’aquesta nova era tecnològica, la de l’Internet de les coses.