Les TIC, una solució perquè les institucions culturals puguin sortir de la crisi

A les portes d’acabar el mes de juliol, i amb molta gent de vacances i la resta, gairebé amb la maleta preparada, ens endinsem de ple en el primer estiu després de la pujada de l’IVA cultural. Les primeres dades corresponents als primers mesos d’increment no han fet res més que confirmar el que des del sector cultural es temia: pèrdues econòmiques però també caiguda de la xifra de públic, en un àmbit ja molt malmès per la crisi.

Els museus i les institucions culturals fan, dia a dia, malabarismes per continuar donant servei i activitats als seus públics. En aquests moments tan complicats és quan els nous recursos i possibilitats són més necessaris i per això, s’ha de recordar i reivindicar l’aposta per les TIC. Unes eines que ja fa temps que han demostrat el seu impacte i les múltiples possibilitats que ofereixen en l’àmbit cultural. En el cas concret dels museus i les institucions culturals, han modificat els àmbits de conservació i la difusió dels seus fons, les activitats que organitzen així com la relació amb els seus visitants.

N’hi ha molts d’exemples d’institucions que han aprofitat aquest potencial per oferir múltiples recursos als visitants més enllà de l’habitual recorregut per les seves instal·lacions: catàlegs virtuals, infografies, recreacions digitals, jocs, eines per les escoles, etc.

Un dels usos més recents i segurament més espectacular el llegíem aquets dies a la premsa: el Museu Medelhavsmuseet d’Estocolm ha desenvolupat una aplicació que permet crear mòmies digitals en 3D i en alta resolució. La innovació oferirà als visitants d’aquest museu suec l’opció de fer zoom i apreciar els detalls d’un sarcòfag o desenrotllar, capa per capa, una mòmia.

És evident que l’experiència que vivim al contemplar una obra in situ no serà mai comparable a la que ens podrà transmetre una aplicació tecnològica, però les TIC ofereixen un ventall tan gran de possibilitats que els museus i les institucions culturals n’han de treure el màxim profit i no quedar-ne al marge.

En un context com l’actual de contenció pressupostària, les TIC s’han de veure com una oportunitat per explotar, difondre i acostar els fons de les institucions adaptant-los als diferents perfils de públics i una ocasió per poder sortir de la crisi.