La nit de Sant Joan…en 3 hashtags!

Com a experts en continguts digitals culturals i educatius, als nostres projectes tractem tota mena de curiositats històriques. En presentem 3 vinculades a la nit més curta de l’any.

#Saltarlafoguera

En realitat el solstici d’estiu va ser fa dos dies, però ho celebrem aquesta nit perquè, com passa amb moltes altres festes d’origen pagà, el cristianisme la va adaptar i la va fer coincidir amb una data religiosa, en aquest cas el naixement de Sant Joan Baptista.

Tot i que no està clar l’origen exacte de la tradició, i segurament es remunta a la prehistòria, una de les referències històriques més clares és la que està vinculada als romans.

Sant Joan 2015 Iuris.doc - Què ens queda dels romans? - Educaixa

Al micrositeQuè ens queda dels romans?” (que vam preparar per al portal Educaixa) s’explica, per exemple, que el 23 de juny és una de les festes destacades del calendari romà . Amb l’objectiu que la força del Sol no es perdés, la tradició romana parlava d’estar tota la nit despert i encendre fogueres que calia saltar tres o set vegades.

#AnècdotesSantJoan

Al monogràfic “Mossega la nit més curta!“, que vam elaborar per al portal Patrimoni.gencat, s’expliquen anècdotes històriques sobre aquesta festa tradicional.

Sabíeu, per exemple, que segons el recull de Jordi-Joan Alsina, la recepta més comú de la coca de Sant Joan va néixer al domicili de la família Bernat, al carrer Princesa de Barcelona?

#FallesdelRomànic

Més enllà de les fogueres, el solstici d’estiu compta amb altres celebracions arreu del territori català. Una de les més ancestrals, vinculada al Romànic català, és la Festa de les Falles de la Vall de Boí.

Aquesta festa afegeix al culte solar un origen agrícola: baixar el foc de la muntanya al poble servia per purificar boscos, camps i vilatans. Així, aquestes torxes de teia de pi s’encenen en una zona alta allunyada del centre del poble i els portadors inicien el recorregut fins al poble, primer caminant i finalment corrent, fins arribar a la foguera.

Al portal Romànic Obert on-line, un projecte de Iuris.doc que inclou entre d’altres una completa col·lecció digital, rutes culturals romàniques i audiovisuals, es pot aprofundir en el món del Romànic a Catalunya.