A jugar! Els concursos a les xarxes socials

Els concursos i els social media formen una simbiosi perfecta. Mentre un concurs permet augmentar la visibilitat i notorietat de la marca de manera econòmica i sense gaire esforç (per no parlar de la recollida de dades de potencials clients), les xarxes socials ofereixen ràpida viralitat, ampli abast i fàcil interacció. Per tant, no és estrany que moltes campanyes 2.0 apostin per incloure el format concurs en la seva estratègia.

Però fer un concurs 2.0 no és garantia d’èxit. Són molts els exemples que, tot i tenir un plantejament ambiciós, han acabat amb una participació molt baixa. Quina és la clau per triomfar en els concursos?

Ingredients imprescindibles:

  1. Objectius clars: abans de definir el plantejament del concurs cal identificar què pretenem aconseguir: augmentar la comunitat, fidelitzar la comunitat existent, dinamitzar-la, promocionar un servei o producte, etc.
  2. Adaptació al canal i target: forma part també d’aquest briefing previ. No és el mateix un concurs a Facebook, Twitter, Instagram o Pinterest. Alhora, per exemple, un públic jove connectarà més fàcilment amb pujar fotos o vídeos.
  3. Premi atractiu: és un incentiu, òbviament. Tot i així, no és el tot. Per molt que es regali un cotxe, si no s’entén el plantejament del concurs o és molt complicat, segurament no hi haurà una gran participació.
  4. Funcionament senzill: cal minimitzar els passos i els esforços del participant i que el procediment estigui ben explicat en unes bases. El model més senzill de concurs és el sorteig entre els que utilitzin un hashtag o cliquin m’agrada i comparteixin un post. Amb aquest format l’efecte viral és immediat (tot i que també cal valorar si el clic tan automàtic és desitjable).
  5. Promoció: moltes vegades no es té en compte dins la planificació de la campanya, però és bàsic difondre estratègicament el concurs. En aquest cas són útils els posts/tuits patrocinats.
  6. Originalitat: es pot obrir un concurs més, amb el risc que passi desapercebut, o es pot treballar el tipus de participació. Massa sovint subestimem els usuaris de les xarxes socials i els fem fer accions aleatòries que no treuen cap a res: clica aquí, contesta aquesta pregunta, escriu una reflexió, envia una foto… Què tal aplicar una mica de creativitat a la nostra campanya?

Per a nosaltres, però, hi ha un setè punt que resumeix el que necessita un bon concurs: vendre experiències!

Ho va fer, per exemple, l’Agència Catalana de Turisme el 2012 amb la campanya #catalunyaexperience. Va aconseguir que 50.000 persones publiquessin instantànies a Instagram sobre Catalunya amb una mirada diferent i molt personal, amb un objectiu molt concret: les millors formarien part d’una exposició. I així va ser. Se’n van triar 241 que es van poder veure al Palau Robert. Avui dia, el hashtag continua viu.

#catalunyaexperience - Instagram Palau Robert

Un altre exemple de vendre experiències és el concurs de Facebook de Romànic ObertJo vaig viure al temps del Romànic’, que vam engegar des de Iuris.doc, vinculant-lo amb l’exposició física Temps del Romànic. Es va aprofitar la funcionalitat de trivial d’una de les apps pensades precisament per crear concursos a Facebook (en aquest cas Easypromos, però n’hi ha moltes més) i se li va donar una volta des del punt de vista dels continguts.

El resultat és una història gràfica que transporta el participant al segle XI i l’obliga a prendre decisions per construir un argument. En base a les decisions que ha pres, al final li apareix quin personatge de l’exposició hauria estat en el temps del Romànic. Es van registrar en aquest concurs prop de 300 participants i la comunitat de Facebook va créixer en 800 nous fans des que es va posar en marxa.

En ambdós casos el premi material era el de menys. Els participants n’han valorat sobretot el camí per arribar-hi. S’han divertit, han jugat, s’han il·lusionat, s’han implicat activament… I el que és millor, han aprofitat per conèixer millor la marca que hi havia al darrere.

Una bona porta d’entrada, que, també cal dir-ho, no es pot quedar aquí. Si volem que existeixi engagement amb aquests nous seguidors que arriben d’una iniciativa participativa potent –que és el realment desitjable a nivell 2.0– el concurs ha de formar part d’un social media plan més ampli i a més llarg termini, amb una proposta de continguts igual de potent que el concurs.