Jo practico ‘social travel’, i tu?

Fa uns anys, unes vacances es traduïen en tedioses sessions de passi de fotografies amb família i amics acompanyades d’anècdotes i aventures. Ara continuem tenint la necessitat de compartir les nostres històries de viatge, però els canals per fer-ho s’han convertit en digitals.

La tendència del 2.0 ha impulsat una nova manera d’interactuar. L’auge del turisme col·laboratiu (social travel) és una realitat. Viatgem connectats i creem continguts al moment que, a través de xarxes socials, s’acaben viralitzant.

Continguts que ja no són només les pròpies històries, sinó també opinions, crítiques i comentaris sobre els establiments visitats. No és una banalitat.

Avui, el sistema Customer to Customer (C2C) és tant o més potent que el Business to Customer (B2C). Els usuaris actuen de prescriptors a la xarxa a través de canals especialitzats (Tripadvisor, Booking, Airbnb…). És un error obviar-ho. Lluny de convertir-ho en un perill o amenaça, cal aprofitar-ho.

QUÈ NECESSITA UN TURISTA 2.0?

Aquest va ser un dels temes que es van debatre a la tercera edició del Fòrum TurisTIC, que es va celebrar el 15 i 16 d’abril a Barcelona. Nosaltres vam ser-hi i n’hem extret tres conclusions:

Excel·lència
Aquesta és l’aposta més segura per als establiments vinculats al turisme. Molt més segura que apostar únicament pel preu. La qualitat i la gestió del client s’acaben premiant a les xarxes socials. I, en aquest sentit, el millor que li pot passar a un bon servei/producte és que se’n faci difusió. Per tant, no cal témer els comentaris del client, sinó que cal potenciar que els faci.

Article_Forum_TURISTIC_2
Suport en la comunicació

El turista 2.0 es mou per la immensitat de la xarxa. Per què no crear productes digitals específicament per a ell? I la tríada de conceptes claus per portar-los a terme són: mobilitat, curació de continguts i viralitat.

Mobilitat perquè òbviament si parlem de viatges cal contemplar, com a mínim, entorns responsive adaptables a qualsevol dispositiu (o apps) i geolocalització. La curació de continguts és fonamental per ajudar l’usuari a localitzar el que realment li interessa per no morir entre l’allau d’informació d’Internet. El contingut ja no és el més important, sinó la selecció del contingut més adequat. I per últim, cal oferir-li al viatger la possibilitat de difondre les seves històries de manera viral per la xarxa perquè arribin al màxim de persones.

Existeixen projectes enfocats en aquesta direcció com el portal i app Minube (participant del TurisTIC), on el més destacat és que els viatgers poden compartir les seves pròpies llistes de recomanacions, convertint-se així ells mateixos en content curators.

Ampliar la seva experiència
No parlem només d’agències de viatge immersives. La investigació al voltant de dispositius interactius i robòtica va encaminada a ampliar l’experiència dels usuaris: des de taules multitàctils per a restaurants, fins a guies de museu robotitzats.

O el model turístic de Nova Zelanda: no aposten per volum de turistes, sinó per una major despesa de cada un d’ells fent que treguin més suc del seu viatge. I s’ha optat per presentar-los l’oferta local a partir d’una comunicació directa Community to Tourist: xarxes col·laboratives, construcció d’experiències per ser compartides als social media, etc.

MANS A L’OBRA

Catalunya rep cada any 25 milions de turistes que arriben amb les seves maletes i el seu telèfon mòbil (o tauleta). Per tant, el tàndem sector turístic i TIC té molt recorregut. Per no equivocar la direcció a seguir cal tenir en compte algunes idees importants que es van debatre durant el TurisTIC:

El client és el mitjà. Per tant, cal escoltar-lo, saber qui és i les seves necessitats (una perspectiva important que s’ampliarà amb el big data)

– Davant d’un turista 2.0, la comunicació i màrqueting digital són tan importants que s’han de deixar en mans professionals i han d’anar totalment alineats amb els objectius de  l’empresa. No són un “complir la papereta”, són estratègics.

En turisme les TIC són només una eina: no poden obviar el contacte entre ciutadans, sinó que l’han de potenciar.

Així doncs, des del punt de vista del màrqueting de continguts el turisme ofereix un escenari molt encoratjador, ple de possibilitats. Nosaltres ja estem preparats per començar el viatge. Ens hi acompanyeu?

Fòrum TurisTIC 2015 - Flickr bdigital