J8~g#|;Net. Art{-^s1

Hivern de 1995, l’artista eslovac Vuk Cosic rep un correu electrònic que canviarà la forma d’entendre l’art. El correu és il·legible (a causa d’una incompatibilitat de software), però entre les línies incomprensibles destaca un petit fragment que conté els caràcters: J8~g#|;Net. Art{-^s1

Cosic, impressionat pel misteri, veu com la pròpia xarxa li proporciona el nom perfecte a l’activitat artística que ell i d’altres artistes duen a terme a Internet:
J8~g#|;Net. Art{-^s1

Podem definir “Net.Art” com un gènere artístic creat a Internet que utilitza recursos de la xarxa (dades, programació, formularis, etc.) per a la seva pròpia producció. Pràcticament tot el Net.Art el trobem a la xarxa. Mai abans havia estat tant fàcil i econòmic accedir a l’art: només ens cal un ordinador i connexió a Internet.

En ocasions molt desconcertant, ens semblarà que la producció Net.Art és un virus que han entrat al nostre ordinador. Podem saltar d’un web a un altre, veure vídeos, imatges, sons, estructures complexes de programació, interactuar amb l’obra, sempre amb un objectiu clar: transgressió llibertat d’expressió absoluta de l’artista.

Cliqueu sobre les imatges per veure algunes obres:
http://www.yhchang.com/DECLARACION_DE_ARTISTA.html
http://www.omfgdogs.com/
http://www.inbflat.net/
http://artport.whitney.org/gatepages/artists/crawford/index_01.html
http://www.cyberzoo.org/cast/home.htm

Altres exemples:
http://www.superbad.com/
http://www.c3.hu/collection/agatha/
http://www.ghostcity.com/
http://adaweb.walkerart.org/~GroupZ/LOVE/
http://allnews.greyisgood.eu/

Però… què deia el correu rebut per Cosik?

Mesos després d’haver rebut el correu electrònic, Cosik el va enviar a Igor Markovic i aquest el va poder desxifrar. Es tractava d’un manifest contra les institucions artístiques tradicionals i a favor de la llibertat d’autoexpressió a Internet.

“All this becomes possible only with the emergence of the Net. Art as a notion becomes obsolete…”

El terme Net.Art no existia dins el text: apareix unint el final d’una frase i l’inici de la següent. Aquest simple error informàtic va fer néixer el nom d’un nou corrent artístic emergent a la xarxa des dels anys 90.

Fonts de l’article
– Investigando el NetArt
– Del VídeoArte al Net.Art
– Web de Vuk Cosic
– Tecniarts
– Wikipedia
– Tots els webs referenciats i linkats