Internet of things: els objectes també naveguen per Internet

Cotxes que avisen en cas d’accident, cases que “vigilen” l’estat dels seus ocupants o sitges que avisen de la capacitat que els queda… Les “coses” connectades ja han arribat al nostre dia a dia.

Als inicis, Internet era un món al qual només podies accedir des d’un ordinador assegut a casa o a la feina. Amb els anys ha evolucionat i ara ja no hi ha pràcticament ningú que no tingui accés a la xarxa en tot moment a través de l’smartphone o la tauleta. Aquesta connexió, però, necessitava que les persones fossin proactives: només si hi accedies expressament et podies beneficiar dels serveis que hi ha. Fins ara.

Connectats amb tots… i amb tot

El futur d’Internet és que siguin “les coses” les que es connectin a la xarxa per anar cobrint les necessitats de les persones a nivell tant domèstic com laboral. L’Internet of Things (IoT) és una tendència imparable: es calcula que el 2020 hi haurà més de 50.000 milions de dispositius connectats.

I és per això la Generalitat de Catalunya impulsa la IoT Catalan Alliance, un projecte que es va presentar el passat 26 d’abril, i que neix amb l’objectiu d’ajudar a les empreses catalanes a guanyar pes en el taulell mundial de les coses connectades a Internet.

La iniciativa s’emmarca en l’estratègia SmartCat de la Generalitat de Catalunya, amb la qual col·laborem des de Iuris.doc dinamitzant la comunicació 2.0.

Internet_de_les_coses_1

Tant a casa com a la feina

En l’acte de presentació de la IoT Catalan Alliance  es van donar a conèixer diversos casos d’èxit d’empreses catalanes que ja tenen productes al mercat, i que demostren que l’Internet de les Coses va molt més enllà de neveres que detecten els productes que falten i els demanen automàticament al supermercat.

En aquest sentit, les aplicacions de l’IoT no només engloben les necessitats domèstiques més bàsiques, si no que poden, fins i tot, permetre controlar l’estat de salut d’una persona gran a partir de les dades que donen els sensors que s’instal·len a l’habitatge.

També a nivell de l’usuari, i a l’espera de que els cotxes autònoms comencin a circular, l’IoT permetrà millorar la seguretat al volant. A partir del 2018 tots els vehicles que es venguin a la Unió Europea hauran de portar incorporat el sistema eCall, que avisarà automàticament al 112 en cas d’accident i els donarà les dades de posició, direcció i estat del cotxe en el moment del sinistre.

 

Però no només hi ha aplicacions que faciliten la vida a les persones: l’IoT també ajudarà a millorar la gestió de les empreses: des de regular el consum elèctric per millorar-ne l’aprofitament, fins a controlar l’estat de les sitges per fer molt més eficient tot el procés de producció i distribució del pinso per a granges.

La seguretat, l’únic punt feble

Tot i que l’IoT pot aportar molts beneficis al dia a dia de les persones, hi ha certs punts que encara han de millorar abans que les coses connectades omplin les nostres vides. Per exemple, la seguretat.

Si un ordinador es pot hackejar i, fins i tot, bloquejar de manera remota amb un virus, com pot afectar això quan tots els cotxes d’una ciutat estiguin interconnectats entre ells a la xarxa? I què passarà amb les dades dels sensors que controlen una llar si la transmissió és interceptada?

L’Internet de les Coses ja ha arribat i es quedarà a les nostres vides com ho van fer els ordinadors i ho han fet els smartphones. I com tot, anirà millorant en prestacions a mida que es vagi fent servir.