Impressió 3D: la propera revolució?

Si us interessa el món TIC i de la innovació, i obriu ulls i orelles cada vegada que trobeu plegats els conceptes “nou” i “gadget”, segur que heu sentit parlar de la impressió 3D, una tecnologia emergent que permet que, de forma gairebé màgica, es puguin generar models físics d’allò que veiem a la pantalla de l’ordinador.

El procés, molt complex, es resumeix en la creació capa a capa, i mitjançant la injecció d’una mescla de plàstic en pols i tinta, d’un model en tres dimensions (d’una casa o un cargol, per exemple). En aquest vídeo entendreu millor el seu funcionament.

Us imagineu poder imprimir des de casa els vostres propis dissenys, per exemple de joies, edificis, o fins i tot una funda per al telèfon mòbil? Sembla ciència ficció però, segons molts experts i “gurus”, això serà possible molt aviat.

De fet, un recent estudi de la consultora Gartner assegura que el preu de les impressores 3D es situarà per sota dels 2.000 dòlars l’any 2016. Projectes com Doodle3d o FormLabs, que busquen finançament a través de la plataforma de crowdfunding Kickstarter, ja treballen intensament en aquest sentit, i prometen posar a la venda impressores 3d “econòmiques”.

L’informe de Gartner també assegura que aquesta tecnologia, encara que sembli futurista, és ja una oportunitat per a les empreses per oferir productes personalitzats als seus clients. I aquest avís no es dirigeix només a les tradicionals industries manufactures o tecnològiques, sinó que els usos de la impressió 3D revolucionaran el processos de disseny i fabricació de sectors com la indústria farmacèutica, la medicina o fins i tot la moda. S’apropen la impressió de sabates a mida o de les peces d’un cotxe?

Les possibilitats de la impressió 3D són infinites, però us en presentem tres que ens han resultat interessants.

Especialment sorprenent és la notícia del desenvolupament de la primera pròtesi facial creada mitjançant aquesta tecnologia, que ha permès al britànic Eric Moger tornar a menjar i beure amb certa normalitat després d’un agressiu tumor de cara.

L’atracció per aquesta tecnologia també ha arribat a Catalunya. Un exemple és l’escola de disseny Elisava, que ha establert un acord amb l’empresa Natural Machines, amb seu a Barcelona Activa, per al desenvolupament d’una impressora 3D que permetrà “imprimir” pastissos vegans.

Curiosa i divertida és també la proposta d’Ultrasound 3D Printed, impulsada pel projecte RepRapBCN, vinculat a la Fundació CIM de la UPC, que ofereix ecografies en tres dimensions impreses amb impressores 3D.

Què en penseu? Se’n fa un gra massa de les possibilitats d’aquesta tecnologia o estem davant de la nova revolució industrial?

PD.: Sabeu quina relació té James Bond i la impressió 3D? La resposta, aquí