ICT&ART Connect 2013: sumant pomes i peres

Com potenciar la creativitat europea? Com connectar Europa amb els seus ciutadans? On convergeixen aquestes dues preguntes?

Del 9 a l’11 de novembre va tenir lloc a Brussel·les l’ICT&Art Connect 2013. L’eix de la segona edició d’aquest esdeveniment va ser el projecte “Noves Narratives per a Europa“, que la Comissió Europea va posar en marxa l’abril passat. L’objectiu, demostrar que la Unió Europea no és només un instrument contra la crisi econòmica, sinó que ha de ser un projecte polític i cultural comú basat en valors universals i creences compartides.

A la primera fase del projecte “Noves Narratives per a Europa” hi han estat involucrats bàsicament polítics i intel·lectuals. A l’ICT&Art Connect els artistes digitals entren en la discussió per donar una nova perspectiva i aprofundir en com, mitjançant la creativitat, es pot potenciar la mobilització dels ciutadans i fomentar el seu compromís participatiu.

Durant tres dies s’han desenvolupat tallers pràctics, on artistes i professionals de les TIC han treballat conjuntament en la co-creació d’obres d’art que, canalitzades a través de les eines digitals, permeten als ciutadans buscar noves respostes als reptes socials i utilitzar la seva capacitat per crear col·lectivament un nou relat.

L’exposició “Public Data Explore“, a la galeria Harlan Levy Projects, qüestiona el paper de l’art en l’era de l’entreteniment i, com les TIC poden abordar la informació per crear o transformar la narrativa europea contemporània i futura. Al BOZAR, una selecció de diferents obres mostra la capacitat de conjugar l’art i les TIC per crear noves relacions amb el públic, i d’aquest amb el seu entorn. Al Parlament Europeu, una instal·lació de realitat augmentada permet representar de forma col·laborativa quina és la visió d’Europa.

Sumant artistes, científics i tecnòlegs, a l’ICT&Art Connect 2013 s’ha posat a prova la capacitat de l’art i les TIC per induir processos socials creatius, i s’ha fet un pas més en la construcció d’una nova narrativa europea escrita amb art digital.