Finestres digitals: espiant el passat

Qui més qui menys recorda els clàssics llibres-souvenir de ciutats o jaciments com Pompeia, amb els quals ens podíem fer una idea del lloc a partir de fotografies amb il·lustracions que, superposades en forma de transparència, ens ajudaven a reconstruir mentalment l’indret.  Actualment la interpretació del patrimoni la fem a través de les apps, i les oportunitats i possibilitats són infinites.

En el punt de mira d’aquesta nova fórmula de conèixer el passat dels indrets que trepitgem es situen especialment les ciutats i els espais arqueològics.

I d’entre la infinitat d’aplicacions que es troben actualment al mercat, s’han anat consolidant les anomenades Street Museum apps o Open Air Museum apps, que ens permeten redescobrir els carrers i espais de la nostra ciutat gràcies a la feina documental d’un museu.

És el cas del ja clàssic Museum of London: Streetmuseum, que podeu provar a la vostra propera visita a Londres: gràcies al material d’arxiu podem obrir una finestra al passat de la capital anglesa. Així mateix han entès que ho havien de fer ciutats com Àmsterdam, Terrassa, Barcelona o Girona.

 

Les 3 dimensions per submergir-nos en la història

Les millores en la càrrega de continguts als nostres dispositius mòbils, l’augment de la qualitat d’imatge o la reducció del cost de producció són algunes de les raons que justificarien l’eclosió de les aplicacions de visualització en 3D.

D’aquesta manera, ja podem passejar pels carrers de l’antiga ciutat califal de Còrdova i la seva mesquita, o perdre’ns pel barri gòtic de Barcelona i topar-nos de ple amb el temple d’August, sense gaire esforç i sense malbaratar la nostra tarifa de dades.

Ara bé, si hem de pensar en reconstrucció 3D i ciutats antigues, la palma se l’enduu Tarragona amb Imageen Reliving Tarraco.

Intuïtiva per a l’usuari, rigorosa des del punt de vista de qualsevol arqueòleg i espectacular en els gràfics, l’app ens trasllada amb un lleuger toc de dit al bell mig del circ romà envoltats per quadrigues, o al costat mateix dels gladiadors que empunyen el seu “gladius” a l’arena de l’amfiteatre tarragoní. La iniciativa, a més, es va llançar conjuntament amb la sèrie documental Ingeniería Romana de TV2.