El ‘Temps del romànic’ des de la trinxera

I per fi, el dia que semblava que no havia d’arribar, arriba. I ja està. Ja tenim exposició inaugurada.
Quantes exposicions hi ha ara mateix a Barcelona? I a Catalunya?… doncs n’hi ha una que ha centrat bona part del meu temps professional en els darrers mesos: Temps del Romànic. Art, vida i consciència.

Des de Iuris.doc ens hem  encarregat de la conceptualització i de la guionització de la mostra, i de la gestió i producció dels continguts multimèdia i audiovisual.
Han estat mesos de recerca, documentació, gestió, trucades, elaboració de dissenys, molts correus electrònics, redacció de continguts, trobades virtuals, entrevistes, gravacions, programació, muntatges…

L’objectiu: crear una exposició dedicada al Romànic a partir de l’encàrrec de l’Obra Social ‘la Caixa’ i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El repte: fer-ho sense peces de museu. Fent una immersió als segles XI i XII a través de les seves gents, la cultura i el context històric i social del moment.

Crec que la millor manera d’explicar el projecte és sens dubte donant les gràcies a les persones que hi han treballat.

I comencem amb l’equip Iuris.doc: gràcies Sílvia i Mariona per documentar-vos en temps rècord, per llegir sobre art Romànic, iconografia, cultura…; per investigar la vida i els costums de la societat de l’edat mitjana; redactar els continguts dels interactius que formen part de l’exposició; per posar-vos en la pell d’aquests habitants dels segles XI i XII que ens acompanyen durant el recorregut expositiu i donar-los personalitat i veu a través de les vostres paraules.

Jaume, gràcies per la feina d’editar i retocar imatges. I n’has hagut de composar unes quantes… Tantes com fotografies apareixen en els slides de l’exposició.

Iuris.doc

Gràcies a Wasabi Produccions. Jaume, Ferran, Josep Maria, Juanjo hem après moltíssim amb vosaltres. Gràcies per dissenyar i programar els interactius de l’exposició, per animar els personatges del romànic a partir de les il·lustracions d’en Pep Boatella.

Gràcies també a Funky Monkey per la realització i postproducció dels audiovisuals. Pere formem un gran “equipo”! Nosaltres elaborant el guió i la producció: triant imatges, cercant personatges a entrevistar,… I Funky Monkey posant tot el seu ART amb la càmera (en horitzontal o, en aquest cas, en vertical!) i l’ordinador. Gravació, postproducció i creativitat.

I si els monkeys són les imatges, Idea Sonora és el so. Gràcies per fer-nos viatjar a la quotidianitat medieval a través dels efectes sonors que podem sentir al llarg de l’exposició.

I per últim, gràcies a en Francesc Massana, per ser el nostre “lingüista de guàrdia” i encarregar-te de la correcció i la traducció de tots els continguts de l’exposició: des de textos de sala, locucions, subtitulats, o tríptics.

Iuris.doc

L’exposició Temps del Romànic ja és una realitat. Els dies de pluja d’idees convertint conceptes teòrics en recursos museístics han donat el seu resultat.
I és que les idees, si es treballen amb un bon equip, es transformen en uns continguts de primera!

A la propera hi posem drons, paraula.