El so se suma a la Realitat Virtual

El món audiovisual viu una cursa contrarellotge: tothom vol ser el primer en oferir al gran públic “la tecnologia” revolucionaria definitiva. Així, a la realitat augmentada s’hi ha sumat la realitat virtual, i ara és el torn del so immersiu. Us presentem la tecnologia que és objecte d’estudi al centre tecnològic Eurecat i protagonista al congressos Primavera Pro i Sonar+D.

Amb la realitat virtual ja podem viure l’experiència de tridimensionalitat definitiva. Però què passa amb el so? Aquí és on entra en joc la tecnologia binaural per a so en 3D, un invent que va néixer fa més de 30 anys però que és ara, quan les imatges s’han posat a l’alçada de l’àudio, que el seu ús pot deixar de ser anecdòtic.

Res millor que experimentar-ho amb els auriculars per entendre de què estem parlant:

Tecnologia pionera a l’Eurecat

A Catalunya som pioners en aquesta tecnologia. El Centre Tecnològic Eurecat ha creat un laboratori de so que permet produir i distribuir música i altres continguts de so en 3D immersiu a través dels dispositius  mòbils.

L’estudi està equipat amb un sistema multicanal 25.3 i equipament de gravació 3D que, combinat amb el software de so 3D desenvolupat al propi Eurecat, permet fer proves de gravació i reproducció.

Aquest equipament s’ofereix a empreses que vulguin crear productes que facilitin una immersió total a través de dispositius mòbils.

 

El so immersiu, al Primavera Pro i al Sonar+D

Aquesta nova tecnologia ja va ser present al passat Mobile World Congress i també forma part, aquesta setmana, de la programació del Primavera Pro. En aquesta trobada tecnològica lligada al Primavera Sound hi ha prevista una conferència sobre la importància del so immersiu en el futur de la industria musical.

A més el so 3D tornarà a ser protagonista al Sonar+D, el congrés professional lligat al festival de música avançada Sonar. En una demo room interactiva de 64mmolt semblant al laboratori d’Eurecat s’hi podrà provar tot el que dóna de si.

So-3D-Immersiu---Eurecat---PrimaveraPro_2

Possibilitats infinites

Les opcions que s’obren amb el so immersiu són moltes: des de la possibilitat de gaudir de música en directe com mai, fins a experiències úniques per a videojocs, passant per obres de teatre, retransmissions esportives i documentals. I tot plegat, des del sofà de casa…