L’última moda web arriba als museus

Amb aquest tuit el Museu Nacional de Catalunya comunicava que ja tenia la versió beta del nou web. Seguint les passes de grans museus internacionals, el MNAC ha optat per un look and feel atrevit, que respon a les principals tendències de disseny, usabilitat i programació previstes per al 2014. Quines són?

Menys és més. Adéu al barroquisme web. Cada cop més s’aposta per pàgines clares i senzilles. Es presenta tota la informació necessària, però donant sensació d’espai. Ho exemplifica el Centre Pompidou de París.

El pes de les imatges. Les fotografies han anat creixent de mida i ara ocupen pràcticament la pantalla de banda a banda. Ho veiem a les homes, que ja no compleixen el paper de destacar informació sinó que són grans àrees gràfiques d’introducció al portal (imprescindible la home del Rijksmuseum d’Amsterdam, espectacular!). I ho veiem també a l’interior, on s’utilitzen grans fotografies com a background.

web del Rijksmuseum

Flat design. En la mateixa línia, s’han acabat les ombres, degradats i efectes varis en el disseny. S’imposen els dissenys plans, simples, minimalistes, articulades en metro grid (blocs quadrats) com el del MoMA.

Idees fixes. Al 2013 es van començar a implementar les barres de navegació que es queden visibles o amagades en alguna part de la pantalla, accessibles sempre durant la navegació. També s’ha reduït el número d’ítems del menú principal. Com dèiem, menys és més.

Mobilitzar-se o morir. No té sentit renovar una pàgina web sense comptar amb un disseny responsive, o sigui, que s’adapti a tots els dispositius, navegadors i pantalles. I menys si és la pàgina d’un museu ja que un alt percentatge dels usuaris seran turistes que la consultaran via mòbil. Al mateix temps, prolifera el look app, amb botons més grans i scrolls pensats per fer amb el dit. El MNAC encara està treballant en la seva versió mòbil, però de moment el web funciona molt bé en smartphones i tablets. Qui té molt clares les possibilitats dels dispositius mòbils en el museu és la Tate que té disponibles una vintena d’aplicacions.

El que no es pot deslligar d’un bon disseny és el màrqueting de continguts, l’story-telling i les sinergies amb les xarxes socials. Aquesta és la gran aposta per al 2014, que l’usuari se senti atrapat pels continguts, hi trobi valor afegit i li resultin suggerents i engrescadors per seguir navegant. És vàlid per a tots els sectors, però especialment per al cultural, més permeable a la creativitat.