Dominis: guia per a curiosos

El proper 20 de març l’Ajuntament de la capital catalana posarà en marxa el domini .barcelona, que gestiona la Fundació puntCAT i que vol esdevenir el referent per als barcelonins i la marca de la ciutat. Aprofitem aquesta notícia per explicar algunes curiositats sobre els dominis d’Internet.

Evitant memoritzar números

Qualsevol lloc web està associat a una adreça IP, a una seqüència de números que funciona com a identificador únic per a cada dispositiu que es connecta a la xarxa (en aquest cas el servidor on s’allotja el lloc web).

Per no haver de recordar aquestes arbitràries seqüències de números (per exemple http://217.76.132.219) i per facilitar a les empreses, organitzacions i els particulars disposar d’una identitat digital, es va crear una combinació de dominis i extensions de domini que ho tradueixen en un format més fàcil de memoritzar (en el cas anterior seria www.iurisdoc.com).

Assegurant un format global i obrint la porta a nous dominis

L’organisme encarregat d’aprovar i administrar els dominis per garantir l’estandardització és des del 1998 l’ICANN (Corporació d’Internet per l’Assignació de Noms i Nombres), amb seu a Califòrnia.

Els primers dominis de primer nivell genèrics van ser .com, .edu, .gov, .mil, .net i .org. Posteriorment s’hi van afegir els territorials (.uk, .cat, .eu, .es,…) i fins al 2008 eren només 22. A partir de llavors es va obrir la possibilitat de proposar noves extensions de domini, per tal de donar més opcions per a que tothom trobi un nom que ajusti la seva identitat a Internet amb la seva activitat. L’any 2012 es van rebre prop de 2.000 peticions.

Finalment els 1.500 dominis aprovats van començar a arribar al mercat a partir del 2014 (250 noves extensions) i durant el 2015 (100 noves). En conseqüència, també ha augmentat la xifra de registres, que el 2015 va arribar als 11 milions.

Dominios_curiosos_4

 

Les darreres novetats en extensions i alguns avançaments

Els nous dominis aprovats els darrers dos anys obren noves possibilitats per a la promoció i identificació on-line de tota mena de sectors i àmbits. El límit està en la imaginació i el preu final. Aquí alguns exemples:

  • Sector TIC: .app /.digital / .media / .online / .tech / .video
  • Educació, cultura i oci : .education / .school /.gallery / .juegos / .photos / .film / .tickets / .show
  • Món legal i advocacia: .abogado / .legal
  • Construcció i immobiliària: .casa / .inmo / .apartments
  • Sector turístic i de la restauració: .bar / .restaurant / .viajes / .tours /.apartments / .catering / .city / .guide / .pizza / .cooking
  • Món de l’esport: .run/ .ski / .yoga / .fitness / .futbol / .fit / .tennis / .run
  • Sector del motor: .auto / .car/ .moto

A més de .barcelona, entre els llançaments del proper any destaquen .cloud, auto, .feedback, .theatre, .wine, .earth i .family.

I per acabar, algunes curiositats…

> El domini més lucratiu de la història: la clau per fer-se milionari amb la revenda de dominis és l’anticipació. Un exemple: el domini www.pizza.com va ser comprat el 1997 per 20 dòlars i 11 anys després va ser venut per 2.6 milions dòlars. Tot i que no sempre aquestes transaccions són publiques, al web ShoutMeLoud han elaborat un rànquing dels més cars de la història que es coneixen.

Dominios_curiosos_2

> La primera web amb el domini .com: va ser registrada el 1985 per una empresa d’informàtica, Symbolics.com. Continua vigent 30 anys després, tot i que actualment és una web amb curiositats sobre la història d’Internet.

> El domini més espavilat: www.milliondollarhomepage.com. Va ser registrat per Alex Tew, un estudiant de 25 anys, que va cobrar 1 dòlar per cada bàner utilitzat per posar publicitat. Gràcies a la viralitat d’Internet en poc temps va arribar a la xifra desitjada. És ja història viva d’Internet.

Dominios_curiosos_1

> El domini més llarg: www.Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.com. Registrat l’any 1999, fa referència al nom d’una població de Gal·les (Llanfair Pwllgwyngyll). Actualment està lliure.

> El domini més desafortunat: www.choosespain.com. Comprat per una web que organitzava viatges a Espanya, no van adonar-se que el nom es podia interpretar com a “Chosses pain” (tria el dolor). Ja no està actiu.

> El domini més visitat: www.google.com. La companyia del cercador també té registrats més de 1.000 dominis similars (gewgol.com, gewgle.com, gewgle.com, gewgol.com, google.com, etc.), per si ens equivoquem en escriure-ho… També podem accedir al cercador a través de 466453.com (una solució creada per fer-ho més fàcil des dels primers mòbils que tenien teclat numèric).

> El domini més agosarat: .cat. Als anys noranta, quan en prou feines hi havia 8 dominis disponibles, el jurista Amadeu Abril va iniciar un moviment per aconseguir-ne un que identifiqués Catalunya. Després d’anys d’escepticisme, i tota mena de problemes polítics legals i burocràtics (inclos la dificultat afegida que podia associar-se al món dels gats…), es va posar en marxa el 2006. L’any 2012 va ser el segon domini amb un major creixement mundial, i actualment ja compta de més de 90.000 webs actives. Un cas peculiar que fins i tot ha cridat l’atenció del Washington Post.

Dominios_curiosos_3