Cobertura mòbil: una app de col·laboració ciutadana

Per molta gent, entrar a Twitter, enviar un whatsapp o consultar el correu electrònic que els acaben d’enviar ja són gestos tan naturals com portar rellotge o posar-se les lentilles de bon matí. Però a diferència del rellotge i les lentilles, per a que un smartphone funcioni necessita una cosa imprescindible: cobertura mòbil.

Conscients d’aquesta necessitat bàsica de recent aparició, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i idigital han creat l’aplicació Cobertura Mòbil, amb l’objectiu de fer un mapa de la cobertura a Catalunya i identificar els punts on cal millorar les infraestructures per a que no hi hagi zones on els telèfons mòbils no puguin funcionar.

La col·laboració ciutadana: un exemple de governança participativa

I per fer-ho, el CTTI ha decidit demanar ajuda als ciutadans i fer-ne un projecte col·laboratiu que funciona de manera molt senzilla: un cop està instal·lada al dispositiu mòbil, l’app envia de manera automàtica les dades necessàries per a enregistrar les mesures de cobertura, com la ubicació del punt de mesura, el nivell del senyal i el nom de la companyia telefònica, entre d’altres.

cobertura

 

L’anonimat de les dades personals: una prioritat

Com afecta a la meva privacitat una app que envia constantment dades des del telèfon? Aquest és un dels dubtes més habituals previs a la instal·lació de Cobertura Mòbil. I és per això que és també una de les prioritats que s’han tingut en compte en el seu desenvolupament: les dades s’envien anònimament i en cap cas és possible identificar ni als participants ni el seu número de telèfon.

Post_Cobertura_Mobil

Informació útil al mòbil

Les dades de tots els usuaris de l’aplicació serveixen per configurar un mapa a temps real de la cobertura mòbil de Catalunya, que es pot consultar des de la mateixa aplicació o des de la pàgina web de Cobertura Mòbil.

Aquest mapa col·laboratiu es va actualitzant constantment i va millorant en precisió a mesura que més usuaris aporten dades d’un mateix punt. També permet consultar la  la qualitat de cobertura a algun indret de Catalunya en funció de l’operadora i segons la tecnologia de senyal emprada pel dispositiu (2G, 3G i 4G).