Cinema mut ‘high tech’

Avui dia, tant la producció com la reproducció de pel·lícules ha arribat a cotes de complexitat mai pensades. Per això sembla naïf reivindicar l’encant del cinema mut. Però no és així i The Artist i Blancanieves ho corroboren. En les escalades per la modernitat, sempre hi ha moments per a la nostàlgia, per tornar la vista enrere i recuperar l’essència dels orígens. Una essència, clar està, que no es desenvolupa a finals del segle XIX sinó a ple segle XXI on les app, els smartphones i les xarxes socials formen part del dia a dia. Per tant, algunes coses han canviat.

Comencem amb l’homenatge a un dels grans, Georges Méliès, l’inventor dels trucatges i els efectes especials al cinema del 1896 al 1912. L’Obra Social “la Caixa” i La Cinémathèque française repassen el seu particular univers a l’exposició Georges Méliès. La màgia del cinema que es pot veure fins el 24 de juny alCaixaForum Barcelona.

Paral·lel a l’exposició s’ha convocat un concurs que convida a emular Méliès i enviar un vídeo mut de com a mínim 3 minuts fent el tipus d’efectes que utilitzava el creador francès. Per participar només cal un dispositiu que enregistri vídeo (videocàmera, càmera fotogràfica, mòbil, tablet) i… molta imaginació! Després el participant ha de pujar la seva obra a YouTube, Vimeo o Daily Motion i compartir-la amb tots els seus amics.

Una altra actualització del cinema mut arriba a través del Silent Film Festival de Toronto. Aquest certamen mostra algunes de les millors pel·lícules mudes produïdes dins ara. Aquest any va cridar l’atenció un film de l’agència de publicitat Cossete fet a través d’Instagram. Consistia en 3 seqüències de fotografies tractades amb els filtres adequats per envellir-les i passades a gran velocitat des d’un smartphone per simular el moviment.

En ambdós casos es combinen tècniques de fa un segle amb tecnologies de plena actualitat, que es complementen i s’enriqueixen. I el resultat no perd l’essència dels orígens. L’evolució de les TIC ens permet inventar, però també recuperar i reinventar. Al final aquesta tecnologia dóna fruit quan va acompanyada de creativitat, imaginació i, en definitiva, un contingut potent. Sigui cinema mut o l’última producció en 3D de Hollywood.