Art, ciència i… difusió

Humanitats i ciència ja fa molt temps que van units. Des de fa anys s’utilitzen ciències auxiliars en l’estudi de l’art i la història. És molt coneguda la prova del carboni 14, una tècnica química desenvolupada el 1949, i aplicada en arqueologia com a mètode de datació.

Però, on aquesta implicació científica arriba a un exponent més alt és en l’estudi d’obres d’art. S’utilitzen radiacions electromagnètiques, radiografies de neutrons, etc. Precisament aquests dies llegíem a la premsa que un grup d’investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya portaran el retaule gòtic de Santa Úrsula, que es pot veure al MNAC, al sincrotró Alba, l’accelerador de partícules d’última generació de Cerdanyola del Vallès.

Allà el concentrat feix de raigs X determinarà quins vernissos es van fer servir per protegir els pigments del quadre. La finalitat és poder determinar els millors procediments de conservació de les obres i estudiar els materials i tècniques del pintors als segles XIII-XV.

Tot i que l’Alba s’estrena en l’estudi d’obres d’art, ja s’ha utilitzat la llum de sincrotró per analitzar obres d’art catalanes. Per exemple, per l’ESRF, de Grenoble, i el Diamond, d’Oxford, hi han passat peces del MNAC, el CRBMC i la catedral de Tarragona. Els resultats han aportant llum a informacions inèdites i importants dins la història de l’art.

A aquest binomi li falta una tercera pota, la difusió de les investigacions. Tan important com la incorporació dels últims avenços científics és explicar-los correctament. En aquesta línia anava l’exposició del MNAC “El museu explora. Obres d’art a examen”. Les obres originals es presentaven al costat de les seves imatges obtingudes mitjançant diverses radiacions i amb una explicació de les principals aportacions científiques.

Aquesta era una difusió física de les investigacions al voltant de l’art. I plantejar-ho en el pla digital? En la creació de continguts digitals existeixen les eines i la capacitat per poder explicar de manera didàctica, rigorosa, visual i entenedora uns resultats que no només interessen a la comunitat científica.