Aprenent a base de MOOC

No tinc talents especials, però sí sóc profundament curiós. La cita d’Albert Einstein ens ve de primera a molts de nosaltres (que d’”einsteins” en tenim ben poc!). Els milions d’inquiets de la història de la humanitat sempre han trobat els camins per saciar, o almenys intentar-ho, la seva gran curiositat, superant les barreres de tot tipus (culturals, polítiques, morals…) que els humans ens entestem a posar-nos els uns als altres.

Actualment l’accés al coneixement és més universal i democràtic que mai (compte, sempre que es tingui connexió a Internet…). La tecnologia, a través de la xarxa, és la gran facilitadora del nostre temps en molts camps, també en el de l’educació.

Un bon exemple d’això són els Massive OpenOnline Course, més coneguts com MOOC. Una tendència que va començar el 2007 i a la qual s’han sumat progressivament un bon nombre d’universitats de tot el món. La seva evolució en els darrers anys ha estat exponencial, passant de les primeres iniciatives gairebé anecdòtiques a la cursa de les grans universitats per oferir els seus MOOC al món.

Una evolució que obre un ventall de possibilitats per a tothom: per als curiosos de tot tipus, des del que gaudeix aprenent al més pur estil humanista fins al que busca “reciclar-se” i millorar el seu currículum; per a les universitats i centres educatius de tot tipus; per als docents i, també, per als emprenedors.

El lifelong learning és una gran oportunitat per al coneixement i també per al negoci: aquests nous entorns d’aprenentatge oberts necessiten plataformes eficaces que, mitjançant la tecnologia, l’ús de les xarxes socials i la qualitat dels continguts, garanteixin una experiència satisfactòria als milers d’alumnes que les utilitzen.

Plataformes que no paren de multiplicar-se i que mouen xifres de negoci tan grans com el nombre d’alumnes inscrits; tal com cita José Luis Angoso a Cinco Días, els MOOC “han mobilitzat l’interès i la inversió de 60 milions de dòlars d’universitats com Harvard i MIT per a la iniciativa edX, amb més d’un milió d’alumnes a tot el món i prop de 30.000 a Espanya”. El periodista Juan Luis Manfredi apunta que “Udacity ha captat 15 milions de dòlars d’inversió i 475.000 alumnes han cursat ja alguna matèria. Coursera, una altra de les iniciatives, reconeix una inversió de 22 milions de dòlars via venture capital i dos milions d’alumnes”.

Sembla que els MOOC han deixat de ser una “moda passatgera” com apuntaven algunes veus crítiques; els més entusiastes parlen ja de “revolució a les aules” i fins i tot de “nou model educatiu”. Ho veurem en els propers anys. De moment, la bona notícia és que la nostra curiositat per aprendre segueix intacta.

Si t’animes a seguir estudiant en línia pots fer-ho a:

Coursera
Udacity
edX
Lore
CanvasNetwork
OpenClass

En espanyol:

UNED Coma
Floqq
MiríadaX
UniMOOCaemprende
Upvx
unX
Crypt4you

Cercador de MOOC en espanyol: http://www.mooc.es/
Per estar al dia: Busco MOOC
Theyear of the MOOC (NYT)
Crea el teu propi curs amb Course Builder.