Música, la Tate i un jardí zen de fotons

Chrome Experiments és una mica aquell territori on conflueixen programadors i artistes, un aparador d’experiments creatius web. Amb aquest objectiu es va llençar la plataforma, que més que un banc de proves dels darrers avenços en tecnologies obertes, HTML5, Canvas, SVG o WebGL, havia de ser un espai per a la creativitat expressada amb aquests llenguatges. S’ha aconseguit?

Molts dels projectes publicats exploren més el potencial de la tecnologia que la creativitat, però és cert també que hi podem trobar experiments molt interessants que van més enllà de la programació. En les experiències d’art col·laboratiu o basades en una interacció on-line i off-line, és on potser millor s’estableix la sinèrgia entre els dos conceptes. Els experiments següents són tres exemples d’aquesta bona sintonia.

DeletingBorders“, a més d’un seqüenciador de música en HTML5, és una combinació de música, art visual i disseny web, que obre les portes a una nova forma de difusió musical i a la co-creació amb el públic. El grup belga Amatorski juntament amb We Work We Play han desenvolupat aquest projecte que permet fer una versió personal d’una de les cançons del grup. Posant punts en el seqüenciador es poden canviar sons i fer els arranjaments que es creguin necessaris, a la vegada que es crea un audiovisual que es pot personalitzar amb fotos de Facebook. El contingut creat on-line es projecta en directe als concerts del grup.

La Tate i Google Data Arts Team van presentar el juliol del 2102 un experiment d’art col·laboratiu en línia per crear animacions curtes utilitzant una eina de dibuix desenvolupada per Google. A “This Exquisite Forest” set artistes de renom de la col·lecció de la Tate van crear breus animacions “llavor”, a partir de les quals el públic n’afegia de noves per ampliar la història o ramificar-la en una nova direcció. Les creacions es projectaven a gran escala en una instal·lació física a la Tate Modern.

Zen Photon Garden és un dels últims projectes presentats a Chrome Experiments que utilitza el raytracing, un algoritme que permet sintetitzar imatges tridimensionals en temps real, i HTML5. El resultat, escultures de llum treballant els fotons. En paraules de l’artista, Micah Elizabeth Scott, una petita joguina feta específicament per crear art. Per comprovar si jugar-hi relaxa de la mateixa manera que un jardí zen, el millor és que ho experimenteu personalment.