Apps & Cultura 2014: Creativitat al servei de la cultura

El valor d’una obra d’art ja no acaba a l’ull de l’espectador, acaba a les xarxes socials, quan es comparteix i es converteix en coneixement.

Aquesta va ser una de les conclusions de l’Apps & Cultura Demo Party, celebrada aquesta setmana al Mobile World Centre i impulsada per l’Institut de Cultura de Barcelona.

La sessió es va iniciar amb la presentació de les apps finalistes de l’Europeana Creative Challenge. Un total de sis aplicacions desenvolupades amb un mateix objectiu: aprofitar i reutilitzar els continguts del patrimoni cultural europeu per aplicar-los al món de l’educació, el turisme i les xarxes socials.

Una simbiosi natural entre les indústries creatives i les institucions culturals productores de continguts que en el cas del @eCreativeEU ha generat resultats interessants.

Per exemple Vangoyourself, una divertida app per recrear els nostres quadres favorits amb fotografies o Ajapaik (Time Pach), entorn que permet geolocalitzar i compartir fotografies històriques per comparar-les amb les imatges actuals, una mena de viatge en el temps fotogràfic.

La Demo Party va continuar amb la presentació de les iniciatives d’apps de cultura d’àmbit català ja consolidades en el mercat, com Musguide que presentava la seva aplicació per crear exposicions i recorreguts virtuals, o d’altres encara en fase de desenvolupament.

En aquesta darrera categoria, destaquem especialment Undersound/Músics al Metro, app que permet posar en contacte, compartir i valorar els músics de Barcelona, i que creiem serà segur una seriosa candidata a guanyar la segona edició de l’Apps & Cultura.