4K i verticalitats audiovisuals

A dia d’avui, encara estem acostumats a consumir productes audiovisuals en format horitzontal: La televisió és horitzontal, les pantalles són horitzontals, el cinema és horitzontal… Per aquest motiu es continua treballant tecnològicament amb l’objectiu d’oferir imatges amb més qualitat i definició.
Però amb l’ús de suports mòbils és molt habitual veure enregistraments en format vertical. Podria ser aquesta una oportunitat de negoci i creació de nous productes?

4K
El 4K fa referència als vídeos i pantalles que presenten una resolució horitzontal d’uns 4.000px (d’aquí el seu nom) i una resolució vertical d’uns 2.000px (recordem que l’HD té una resolució de 1.920×1.080px).
A nivell internacional són moltes les televisions i empreses audiovisuals que estan adaptant les seves produccions al nou format, així com els fabricants de televisors i serveis de streaming. Per aquest motiu, es preveu que el 4K es converteixi a curt termini en un estàndard industrial per a la captura de vídeo, per a la radiodifusió i per a la difusió en línia.
Bon exemple d’això és l’acord signat entre Sony i la FIFA per l’enregistrament del vídeo oficial de la Copa Mundial Brasil 2014 en Ultra Alta Definició (4K).

Mostra de vídeos 4K a Youtube (per veure els vídeos en 4K selecciona aquesta qualitat en el menú de configuració):

I si en vols veure més clica aquí.

Verticalitats
Però què fem amb la proliferació de vídeos enregistrats en vertical amb dispositius mòbils? Els categoritzem com a “errors”? Els releguem a un format no professional? O intentem investigar-ne les possibilitats i aplicacions per a crear nous productes de consum?
Christoph A. Geiseler, empresari, director de cinema i músic de Los Ángeles, ha explorat l’estètica del vídeo vertical amb la producció “Curry Power”, un documental de 10 minuts gravat en format vertical amb el qual el director s’ha trobat amb força dificultats tècniques: no disposar d’un trípode adaptat, ni de software d’edició personalitzat per a la postproducció, etc. Aquesta experiència ha permès a Geiseler crear un decàleg amb idees i consells per a tots aquells que vulguin crear vídeos en aquest format.

El documental “Curry Power”, de Christoph A. Geisel